GoGo.bg – проект в развитиe

Изминаха почти две години, откак първата версия на туристическия сайт GoGo.bg заработи. За това време проектът страшно много се разви, ето защо реших, че е време да Ви разкажа малко повече за прогреса по него.

Първоначалната идея дойде чисто и просто от потребителска гледна точка. Често ми се налага да пътувам и, както почти всички в днешно време, най-вече организирам пъутванията си онлайн. Обаче ми направи впечатление, че в България това понякога се оказва доста трудно. Предполагам всеки ще се съгласи, че най-лесният вариант е когато цялата необходима информация се намира на едно място, лесно достъпна е и е с красив дизайн. Така и не намерих обаче такъв сайт за търсене и резервации в хотели. Затова реших да го създам.

Може би ще попитате: “Ами защо не използваш Booking.com – нали все пак са лидери в тази област?” Не, че не го използвам, но намирам, че много от по-малките хотелчета в страната не желаят да работят с тази компания. А понеже аз предпочитам малки бутикови хотели и семейни къщи за гости, това доста ограничава възможостите. Освен това намирам сайта за малко труден за навигиране и объркващ. Винаги съм се водел от кредото, че дизайнът трябва да бъде в услуга на потребителското преживяване.

Затова се захванах за работа. Исках да направя така, че независимо дали човек търси нещо конкретно, или просто иска вдъхновение за пътуване, да може да открива лесно нови места, които да са подходящи за него. Затова и се опитах проектът да предоставя възможно най-много опции, а същевременно да е с изчистен дизайн и много интуитивен за ползване. Разбира се, всичко това се оценява субективно, но за момента съм доста доволен от резултата дотук. Вече подробно описах перипетиите по създаване на цялостната визия на сайта и пускането му онлайн. Ако Ви е интересно, можете да прочетете повече тук.

Нова посока на развитие

До момента на пускането на сайта бях развивал идеята основно от своята гледна точка – на пътуващ. След като проектът “оживя” обаче, беше време да се помисли по-сериозно и за другата страна на монетата – хотелиерите. Започнах да обсъждам своята идея с приятели, които са запознати с бранша и те ми показаха една друга перспектива. Разказаха ми, че всъщност по-голямата част от хотелите в България са малки семейни бизнеси и собствениците се занимават с всички аспекти – от разправии по бюрократични институции, през маркетингови стратегии, до ремонти на течове и други злободневни неща, които са част от ежедневието на всеки хотел. Затова малко от тях имат време и сили да обръщат кой знае какво внимание на интернет представянето на своя хотел, или пък да отделят време и средства за тази цел. Това обаче често може да има негативни последствия върху популярността на тяхното място за настаняване, защото все повече и повече хора предпочитат удобството на интернет търсенето, когато организират пътувания. В днешно време ако не си в интернет, все едно не съществуваш.

И така започнах да развивам второто основно направление на този проект: модули в услуга на хотелиерите. Всъщност в последната година и половина се занимавах именно с това. Основната ми цел беше с минимални ресурси, усилия и време хората от бранша да могат да създадат собствен уебсайт, който да изглежда красиво и професионално да представя тяхното място за настаняване. Това наложи редица промени в дизайна, особено на административните панели.

admin-homepage

Промените в сайта

В предишния пост за този проект вече обясних причините да тръгна в съвсем различна посока от всички останали сайтове и платформи с такава насоченост. Естествено, продължавам да развивам проекта по този път. Целта ми е да измисля нови решения на старите проблеми. А ето и кратък обзор на промените в новата версия на сайта.

Още в първоначалната версия имаше доста неща, които целяха да улеснят връзката с клиентите. Те, разбира се, остават и след обновлението:

 • безплатна регистрация (разбира се!)
 • получаване на запитвания за резервации
 • имейл и SMS известяване за получените запитвания
 • адаптивност към различни мобилни условия (която се стремя да подобрявам буквално всеки ден. За разлика от много други мобилни версии, GoGo.bg има абсолютно същите функционалности – независимо дали ще бъде използван от настолен компютър или от мобилен телефон.)
 • управление на няколко места за настаняване от един профил

Но нека Ви представя накратко най-важните елементи на новата версия на GoGo.bg

 • профилът бързо и лесно може да бъде превърнат в самостоятелен уебсайт
 • нов административен панел
 • нов ценови модул
 • обновен дизайн, особено на административния панел
 • статистики!
 • нови услуги – копирайтинг, превод, SEO оптимизация
 • за пътешествениците

Маркетингов сайт

Най-голямата промяна със сигурност е възможността хотелиерският профил да се превърне в самостоятелен маркетингов сайт на хотел, със собствен домейн и дизайн, различен от този на другите профили.  Сайтът има модул за специални предложения, който позволява предварителното въвеждане на промоции. Смятам, че това е едно от удобните решения, които въведохме в новата версия. То позволява на управителите, които предварително планират промоциите за целия си сезон, да ги зададат предварително. Разбира се, може да се коригира и редактира по всяко време. Също така има възможност за създаване на подобни оферти, която има потенциала значително да съкрати времето, необходимо за подготвянето на всяка нова оферта.pro-site-v1.2-home-page

Промените по админ панела

Най-голямата новост тук е добавянето на начална страница. Исках да направя нещо като  dashboard, където с един поглед да може да се види най-важната информация – за новите запитвания, за посещаемостта на профила, както и напомняния за важна информация, която липсва в профила. Дизайнът също е изцяло обновен.

Статистики

Това нововъведение може би не звучи много вълнуващо, но всъщност е един незаменим инструмент в планирането и анализа на онлайн маркетинговите стратегии. В началната страница на своя профил хотелиерите виждат статистика с посещенията за последните 7 дни, 30 дни, общият брой посещения, както и графика, отразяваща промените в посещаемостта на профила в последните 12 месеца. Тази информация дава важен контекст при анализа на отминалите и бъдещите стратегии за промоции, ценовите политики и др.

Новият ценови модул (изцяло нов)

В новата версия на сайта значително разширихме функционалността на ценовия модул. Запазихме леснотото въвеждане на цени за големи периоди, което позволява профилът гъвкаво да се настрои според сезонността на всеки хотел. При новата версия се съобразихме и с микросезонността, като добавихме възможност за адаптиране според деня от седмицата, залагане на различни отстъпки, както и редакция на цените ден по ден. Като цяло съм много доволен от резултата, защото успяхме да превърнем ценовия модул в един мощен и гъвкав инструмент. Всъщност, това е един от най-мощтните инструменти в арсенала на всеки хотелиер, но няма да изпадам в подробности тук: ако сте хотелиер и искате да се запознаете с цялата функционалност на този нов модул, посетете нашия помощен блог.

https www.gogo.bg hotels manage prices 15 start 01.06.2016

Промени в дизайна

Общата концепция вече е разработена и я спазвам във всеки нов модул, по който работя. Въпреки това постоянната работа по потребителското преживяване не спира дори за ден. Постоянно се стремя да улеснявам нещата, така че работата с проекта да е максималко лека, както за хотелиерите, така и за хората, които търсят места за настаняване.

Аз ценя времето Ви, за това и предлагам готини допълнителни услуги.

Като част от развитието на проекта, нарасна и екипът. Това позволи разширим палитрата от услуги за улеснение на хотелиерите. Всички хотелиери, които нямат времето да се занимават с писане на рекламни текстове за своето място за настаняване, могат да възложат тази задача на нашия копирайтър. Освен това предлагаме възможност за професионален превод на текстовете от преводач с опит в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. И разбира се, какво би бил и най-прекрасният уебсайт, ако никой не може да го намери? Затова с обновлението на сайта обръщаме още по-голямо внимание на SEO оптимизацията.

За пътешествениците

Разбира се, не сме забравили и потребителите на сайта. В момента те вече могат да следят статуса на своите запитвания, както и детайлите по тях. Работим усърдно в тази насока и в близко бъдеще потребителските профили ще продължават да се разширяват и усъвършенстват.

pro-site-v1.2-mobile

Ново лого

С толкова много новости, пускането на новата версия и все по-голямата популярност на сайта (към момента има над 600 регистрирани места за настаняване) осъзнах, че е време да GoGo.bg да си има свое лого, което да положи основите на този бранд. След много усърдна работа и един куп отхвърлени варианти си избрах ето това:

gogo-bg-logo-blog

znak-geometria

 • Идеята беше логото да бъде символ на най-важното за GoGo.bg: пътуването във всички негови разновидности.
 • Пътуването за отмора – заслужена почивка от усърдния труд.
 • Пътуването като неутолимата жажда да опознаваме нови места, да откриваме нови неща.

И най-вече пътят на непрестанно развитие и стремежът към съвършенство.

За времето, откак за пръв път започнах работа по този проект, той се разви страшно много. Най-прекрасното е, че той продължава да ме вдъхновява така, както и в началото. Всеки ден имам нови и нови вълнуващи идеи и с колегите често си говорим, че това е едно от най-готините неща на проекта: можем да оставим фантазията си да се развихри, защото буквално няма граници!

И ако ти, скъпи читателю, си прочел цялата ми статия, ще се радвам да чуя твоето мнение и коментар.

One Response to "GoGo.bg – проект в развитиe"

 1. Beyonce
  Beyonce 7 years ago .Reply

  breath-taking de&#veringli8230;Correct at the moment, considering this rapid lifestyle which will anybody can turn out to be being experiencing, cards provides massive will require car market. Folks within the actual single discipline ended up being for bank card as well as wonderfu…

Leave a Reply