INBOX – Google пренаписва правилата за използване на мейла ви.

Рядко нещо привлича вниманието ми дотолкова, че да седна и да напиша отзив за него, но Inbox определено го направи. Според мен това е най-добрият имейл, които съм ползвал някога, не защото е най-красив или бърз, а защото ми помага да се организирам и да обръщам внимание само на нещата, които са важни днес!

Последните няколко месеца ставаме свидетели на масивен редизайн от страна на Google на повечето им продукти. Тази масивна задача е предизвикана от една цел: унифициране на потребителското преживяване на всички продукти и услуги на Google.

Трудно намирам време да пиша отзиви на каквото и да било. Това е не защото ме мързи или нямам време, просто 99% от нещата са скучни (особено откъм дизайн и потребителско преживяване UX/UI) и не мисля, че заслужават особено внимание.  Наскоро обаче Google стартираха своя нов продукт Inbox by Gmail Team с мотото “Пощенска кутия, която работи за теб” (The inbox that works for you). Рекламата му беше силна, отзивите – интересни. Определено привлече вниманието ми.  Успях да получа покана (благодарско Савков) и започнах да го тествам.

Първите 10 сек … ШОК. Къде са ми мейлите (менажирам активно 6 имейл адреса), къде ми я кутията … ама наистина къде по-дяволите са всичките ми мейли … ами таговете ми!?!?! След като поех дълбоко въздух реших, че това или е нещо много яко, или е нещо уникално глупаво (като Ello).  Взех решение, че ще ползвам само INBOX за 3 дни, без да отварям Gmail и да видим до къде ще я докарам.

2 дни по-късно се замислих как съм живял досега по друг начин.

За да Ви спестя тези няколко дни (ако изобщо издържите прехода) реших да напиша тази статия. Това не е статия “КАК ДА…?”, нямам намерениe да разкрия всичките дебри на Inbox, искам да споделя моя едноседмичен опит с тази изключителна (според мен) услуга.

С какво Inbox е по-различен от GMail?

Общо взето с всичко! За 1 мин го обясняват супер.

Ако искате да се запознаете със всички опции посетете официалното представяне на Inbox. Аз ще Ви го представя в няколко точки:

 • Всичките Ви имейли са организирани по типове (бъндъли) – по този начин можете много бързо да приоритизирате мейлите си, на които да обърнете внимание и тези, които не са важни сега.
 • Имейлите, които са важни според Google, имат малко по-различен изглед, като по този начин получавате моментално много повече информация за съдържанието им.
 • Можете да си пишете Напомняния, към които да асоциирате час и ден, кога да са видими за Вас.
 • Можете да отлагате мейлите и подсказките си, отново за определен час и ден.
 • Можете да ги маркирате като изпълнени.

Inbox не е обикновен имейл клиент, в който само си проверявате мейлите. Той Ви помага да се съсредоточите върху това, което има значение за вас, като остави всичко останало настрана. Помага Ви да сте доста по-организирани, което в днешно време е изключително трудно.

Ето как АЗ ползвам Inbox и защо според мен е революционен.

Средно на ден получавам около 100 мейла по различни въпроси, в това число всички бюлетини, за които съм абониран, напомняния, нови клиенти, стари клиенти, поддръжка. Сутрин, когато си отворя Inbox, виждам групирани всички имейли по определените бъндъли. Веднага се ориентирам кои да чета и кои директно да изтрия (мога да изтрия направо цялата група с 1 клик). Така съм 20 имейла напред. След като съм разчистил плявата, се заемам с важните мейли и тук идва веселото.

Като приключиш с нещо то е DONE!

inbox-bundlesСлед като отговоря на даден имейл и  няма нужда повече от моя намеса, становище или да предприема някакво действие, което е коментирано в конкретния имейл го маркирам като изпълнен (DONE). Той изчезва от INBOX и се подрежда в секция DONE. Така, когато си прегледате INBOX категорията, там остават само тези имейли, които имат значение за вас. Всички останали са разпределени по основните категории.

Супер – един проблем по-малко рано сутрин!

Закачете всичко важно!

След като отговоря и приключа всички мейли, които не се нуждаят повече от мен, остават тези, които не мога да реша веднага, от сорта на “Финални корекции по wireframe”. Тях ги закачам (pin) и те остават най-горе, да висят като задачи за деня. Тук още по-готиното е, че може да си сложиш напомняне към мейла, което в по-късен час на деня да ти посочи, за какво ставаше дума, без да се налага да препрочетеш целия мейл. Напр. “Да проуча админ панела и да дам становище за дизайна”. Това отново ми спестява време след това, защото на още едно ниво мога да си подредя приоритетите.

pin remember


 Ако не е важно СЕГА, го отложи!

inbox-snoozeАко имейлът изисква решаване, което обаче не зависи от мен, а от мой колега и/или друг човек, но аз трябва да следя за работата го отлагам “snooze” за по-късно и той изчезва също. По този начин казвам: “За сега нищо не мога да направя, но ми напомни пак следобед да видя до къде да стигнали нещата”. Това е супер полезна опция, защото изключва всички други програми за управление на задачите от типа “Да следя до къде са стигнали програмистите с проект ХХХ”.  Имейлът изчезва и, когато му дойде времето, ти пристига като нов имейл – няма как да го пропуснеш! Тогава взимаш отношение – решаваш задачата и го маркираш като DONE.


 Телефонът звъни, мейлът е отворен…

Напомнянки или remainders може да си пишеш и без да са “закачени към мейл”. Ако нещо изскочи от друг канал на информация (телефон например), а е важно, може да си го запишеш. Ето от така:

remainders

 Щастливия прозорец

Така в края на деня, ако си добре организиран и не си имал един от онези дни, в които имаш чувството, че целя свят има нужда от теб, стигаш до тук:

inbox-sun

Аз му казвам “щастливия прозорец”. Това е мястото, в което може да си отвориш една студена бира в задоволството на добре изпълнен работен ден.

Така организирана програмата вече не е просто един скучен мейл, в който си получаваш писмата, четеш ги, триеш или отговаряш и в края на деня, като отвориш да видиш дали не си пропуснал нещо … те са там всичките и направо ти се пръска главата. 🙂

Гениално от потребителска гледна точка.

Защо е толкова яко? Защото отнема напрежение! Забавно е и е изключително полезно. Inbox решава един психологически въпрос, а именно удоволствието от свършената работа на микро ниво. Дори отговорътна едно писмо, което след това маркирате като DONE и то изчезва с готината анимация на Material Design, Ви кара да се чувствате добре, че нещо се случва, работата върви и това Ви действа мотивиращо. Ако сте чели повече за управление на задачите ще ме разберете. Страшно много ме кефи.

Стига толкова съм го хвалил.

Нека поговорим за титаничното предизвикателство, което е поел екипът от дизайнери с тази задача.

Да направиш толкова смел редизайн на E-MAIL клиент (най-ползваната услуга на всички времена и фундамент на популярността на Интернет като цяло) – услуга, която не се е променяла не просто през последните години, а НИКОГА, си е направо като да махнеш волана, скоростния лост и таблото на автомобила и да ги организираш по нов начин. Страшно е! За да можеш да се справиш, трябва да имаш информация, много информация, как хората ползват имейлите си, а GMail има много информация за това. Добър анализ, много добър екип и големи “кахунес” и се ражда Inbox.

Аз лично мисля, че екипът се е справил блестящо. Има още много работа – разбира се. Сега ще се правят анализи на поведението на потребители и ще се чистят грешки, ще се добавят функции, но основната идея е важна.

Да кажа и няколко думи за дизайна. Фундаментът е новата насока, в която върви Google, а именно Material Design, inline преглед на писмата, плавно отваряне – затваряне. Почти нищо “просто” не изчезва, а се скрива с добре премерена анимация. Създава впечатление, че нещата се случват органично, нормално.

Rich Email Preview – готина визуализация на различните бъндъли. Като например повече инфо за хотела, за който си направил резервация.

travel-preview

inbox-highlights


 

Разни такива глезотийки, които обаче ще Ви оставя да откриете, за да им се накефите сами.

Това не е GMAIL и няма да бъде!

За съм обективен, трябва да кажа, че в INBOX няма голяма част от функционалността на GMail и няма да я има. Това е много важно.Нямате мениджър на контактите, подписи, мениджър на POP акаунти и много други настройки, с които сме свикнали при употребата на GMail.

От Google твърдят, че Inbox няма да замести GMail, въпреки, че според мен това много зависи от това как хората приемат INBOX и дали ще дадат шанс на услугата да се запознаят с нея или (като повечето ми приятели) много бързо ще кажат, че не го разбират и не ги кефи.

Sent!

Inbox определено, пренаписва правилата, по които използвате имейла си. Според мен това е най-добрия имейл, който съм ползвал някога – не защото е най-красив или бърз, а защото ми помага да се организирам и да обръщам внимание само на нещата, които са важни днес!

Надявам се да съм Ви помогнал в прехода към Inbox. Ще се радвам да чуя и вашите коментари, мнения и не забравяйте – ако Ви харесва – споделяйте! 🙂

4 Responses to "INBOX – Google пренаписва правилата за използване на мейла ви."

 1. Георги Илиев
  Георги Илиев 10 years ago .Reply

  Много полезна статия и супер полезен ап ! Задължителен за хората с много пощенски кутии !

  • angeloff
   angeloff 10 years ago .Reply

   Според мен е за всички, които активно работят с имейл и ползват по няколко адреса

 2. Стоян
  Стоян 8 years ago .Reply

  Много добре обяснено от личен опит. Година по-късно още ли си с Inbox?

  • angeloff
   angeloff 8 years ago .Reply

   Да, все още го ползвам, даже доста свикнах с него.

Leave a Reply