Outsourcing Destination Plovdiv

Днес премина първият по рода си форум в Пловдив – Outsourcing Destination Bulgaria. Събитието събра над 300 души от бранша. В рамките на няколко часа лектори от различни сектори на IT бранша, човешки ресурси, средното и висше образование коментираха предимствата и недостатъците на Пловдив като outsourcing дестинация.

2014-10-30 10.38.20

Изключително много ме зарадва силното присъствие на местните управляващи в лицето на кмета на град Пловдив инж. Иван Тотев и зам. кмета Стефан Стоянов, което е в резултат на целенасочената политика на града да стане основен притегателен център за outsoursing компании в световен мащаб, за което мога само за изразя поздравления към администрацията на града, че създава сериозни предпоставки това да се случва (не се случва често да се хвали администрацията в България в днешно време!).

Имаше доста интересна дискусия за пропастта между образованието и бизнеса. От какво има нужда бизнеса и какво предлага образованието. Най-интересното е, че в края на дискусията и двете страни бяха на едно мнение, а именно, че трябва и са готови да работят усилено тази пропаст да намалява значително в идните години.

Няма да влизам в повече детайли, само в няколко основни точки искам да изтъкна изключителните предимства на Пловдив като дестинация outsourcing пред останалите градове, включително София:

  • Локация в центъра на България, на кръстопът на основни международни артерии.
  • Ненатоварено летище на 15 мин. от града, от което има полети към основни столици в западна Европа.
  • Над 40 000 студенти
  • По-нисък разход на компаниите – както за работна ръка, така и за позициониране и логистика (в това число, заплати, наеми, добавена стойност)
  • Лесно придвижване в града.
  • Висок стандарт на живот. Висока концентрация на културни събития, добри ресторанти (макар и не много), качествен нощен живот. Ниски нива на стрес (в това число общо пловдивско “бичи аляк” съзнание)

Днес кметът на града обяви навлизането на още 3 големи компании на пловдивския пазар, а именно: 60K , Unify и ScaleFocus.

Какво означава това за бранша, като цяло? Сериозно повишаване на търсенето и наемането на високо квалифицирани кадри в този сектор. Повишеното търсене на пазара на труда в сектора неизменно ще създаде конкуренция при компаниите, които ще отговорят с повишаване на предлаганите преки и непреки дивиденти за желаните кандидати.

На по-малките компании ще им се наложи също да повишат предлагането към своите кадри, ако искат да ги задържат на сегашните им места, което ще доведе до неизменно повишаване на цените на услугите на локално ниво. Общото повишаване на цените, като цяло е добре за целия сектор, защото в момента по-голямата част от пловдивските фирми, които оперират на локално ниво, са поставени в трудната ситуация на високо конкурентна среда. По-високите цените ще направят клиентите по-взискателни към изпълнителите си и в общ план ще се отсеят висококачествените изпълнители.

Както каза един от лекторите Г. Гроздев (Viscomp): “Повечето фирми (в IT сектора) си мислят, че липсата на конкуренция в определен сектор е добре, защото ги поставя в доминантна позиция, но всъщност конкуренцията поражда качество”, което от своя страна създава стойност, която e равна на приходи за всички.

Накрая ще завърша с това, че много се радвам, че в Пловдив започват да се концентрират доста събития свързани с IT сектора. Защото неговия пазарен дял в световен мащаб нараства с големи темпове и търсенето на качествени услуги и кадри е убийствено, а Пловдив е локация, която може да предложи и двете и то в опаковката на културна столица на Европа (2019), най-старият град в Европа и (надявам се) в Top 3 дестинации за изнесен бизнес в Европа, а защо не и в света.

Повече информация за самото събитие:

От Media Cafe : http://mediacafe.bg/novini/biznes-predpriemachestvo/300-dushi-se-sybrakha-na-naj-goljamata-Outsourcing-konferentsija-v-stranata-7141