GoGo.bg ::: Хотелите на България

Измина доста време, откакто споменах на приятели за пръв път какъв мисля да е следващият голям проект, по който искам да работя. Честно казано, ще ми е много трудно да опиша точно целия обем от работа, който е изработен по този проект, но ще се опитам.

2 години, над 350 часа работа по дизайна и може би два пъти по толкова по кодирането и програмирането във всичките му аспекти и 2 версии на проекта. Приблизително толкова време ни отне, за да стигнем до момента, в който да мога да напиша тази статия. Но… стига празни приказки, с голямо удоволствие и гордост Ви представям най-новия ми личен проект.

GoGo.bg – Хотелите в България!

Home-Page-live-preview


Основната идея на проекта е да помогне на хората да открият лесно и бързо най-доброто място за тяхната почивка. Не само като най-ниската цена, но и като качеството, което искат, търсят, заслужават.

След основен анализ на пазара в България, стигнахме до извода, че няма нито един проект, който да отговаря на няколко основни нужди:

 • Да е красив и лесен за употреба. Сайт, в който да се чувстваш комфортно, дори и когато просто безцелно разглеждаш хотели и места за настаняване.
 • Да се ориентираш без проблеми и бързо да намираш това, което търсиш. Всички съществуващи проекти на пазара (в България ) са лоши копия на лидера в тази област Booking.com. Затова реших да тръгна по съвсем различен път, и като визия, и като дизайн.

В момента уеб сайтът стартира като каталог за хотели, в който всеки може да намери бързо и лесно място за почивка, спорт или бизнес пътуване. Измислили сме още много модули, които ще добавим в бъдеще, така че този проект да стане еталон за качествена услуга в туристическия сектор в страната (и не само в страната), но в момента целта ни е да направим много качествено “ядро”, около което да строим останалите допълнения. Имаме наистина страхотни идеи.

Механиката към днешна дата дава възможност да откриете хотел по определени от вас параметри, да го разгледате, да добавите вашия рейтинг, ако сте били гост на хотела, да прегледате рейтингите от другите посетители и да изпратите запиване за резервация, което хотелиерът може бързо и лесно да обработи.

Ако не Ви се четат подробности за проектиране, информационна архитектура и дизайн, както и някое и друго технологично решение, а искате само да разгледате дизайна, заповядайте в галерията.


 

Търсене на хотел

Това е може би най-преработваната категория. В крайна сметка нищо няма значение, ако не можеш да го откриеш. Проектирането на тази част е по-сложно, защото се опитва да отговори на две диаметрално противоположни задачи:

 1. Да има максимално много опции, за най-точно търсене,
 2. Да е максимално опростено.

В крайна сметка направихме анализ на наличната към момента информация, отсяхме най-важното, без което не може това търсене да съществува и работи правилно и стигнахме до следния резултат.

Listnig

Подредбата на самите профили на хотели е в решетъчна структура, за да може, посетителят да прегледа най-много хотели възможно най-бързо, лесно да сравни цените и да открие точното решение за него.

Ето и прогреса на елементите, които се подреждат при търсене:

listing-elements-progressПоследният елемент е най-актуалният. Реконструкцията се наложи, защото в случая цената е с по-висок приоритет от рейтинга. В останалите елементи, като подредба са с еднаква стойност, но пазара е ценови ориентиран, това наложи промяната на дизайна.


 

Проектиране на профил на хотел

Кои са основните проблеми, които адресирах с дизайна и информационната архитектура на профила на хотела.

1. За хотелиерите – Проектирах профила на хотела им да изглежда като уеб сайт. Независимо дали има висококачествени снимки, или не, независимо дали има добре структурирано описание, или не. Искам да помогна на всички собственици или управители на малки хотели или такива, които нямат бюджет за красиви уеб сайтове, да припознаят и използват профила си като такъв. Инвестирах доста време в подобряване и улесняване на административния панел, за да може бързо и лесно да се добавя и обновява информация.

2. За потребителите – Когато проектирах профила на хотелите и мислих от потребителска гледна точка, като клиент, реших, че е най-добре да се постави фокуса върху снимките, цените и рейтинга. В крайна сметка, от всички хора, между които проведох проучване какво е най-важното за тях при избора на хотел, 99% отговориха – СНИМКИТЕ. (разбира се, след цената).

Така стигнах до тази конструкция:

profile-home

Със следната йерархия:

 1. Име на хотела / контактна информация
 2. Цени / Рейтинг (с равен приоритет)
 3. Снимка/и на хотела (в крайната версия на профила самите снимки са променени). Промяната се наложи поради факта, че голяма част от хотелите не разполагат с качествени снимки.
 4. Основна информация
 5. Меню с останалите категории
 6. Дясно меню с всичко останало

Което във финалния си вариант изглежда така:

HotelProfile-v0.2.2

Абсолютно финалния вариант можете да видите в профила на Спа Хотел Персенк.

mapИнтересно решение:

Oписанието на хотела ми стоеше малко празно и скучно, реших да вкарам фрагмент от картата, така, че докато човек чете описанието, да може да се ориентира къде се намира хотелът (тук целта е горе-долу да се добие представа, не търсим точност 100% – за нея си има страница с Местонахождение). Като дизайн е готино, но по-интересното е, че успяхме да го направим да е 100% функционално. В момента софтуерът взема адреса на хотела, поставя го на картата, прави снимка и я слага като фон под описанието т.е. това, което в момента се вижда е напълно точно позициониране на локацията на хотела, имплементирана автоматично в дизайна. Като това решение натоварва сървърите изключително незначително.

В останалите категории съм се стремял да спазвам концепцията на добра четимост на цялата информация. Исках да изглеждат атрактивно, без да е нужно хотелиерите да се ангажират с дизайн или нещо друго.

Дизайнът е (много) важен (за мен)!

Както споменах по-горе това е втората версия на проекта. Версия едно (0.1) беше “мъртвородена”, защото се забавихме изключително много с разработката на проекта. Бяхме почти готови да го пуснем. Точно преди да го стартираме направих оценка на дизайна и потребителското преживяване и реших, че изобщо не съм доволен от резултата, което ме върна направо на “чертожната дъска”. Наложи се да направя цялостен редизайн на проекта. В крайна сметка – или ще пускаме нещо, от което сме доволни, или няма да пуснем нищо.

За да добиете по-ясна представа за какво говоря, ето няколко изгледа на профила от предишната версия.


За хотелиерите

Да управляваш хотел е трудно. Отнема всяка една секунда от времето ти, ако искаш да си добър хотелиер. Имам лични наблюдения, от там го знам. Затова и се постарах изключително много управлението на хотел, регистрацията, добавянето на цените, обновяването на цените, създаването на сезони и всичко останало да е максимално лесно. За да пести време.

Add_Hotel_only

Лесната администрация на проекта е предпоставка хотелиерите да предпочетат нашия проект пред конкурентите ни.

Освен лесната администрация на хотела, добавихме и възможност едни потребител да управлява няколко хотела.

Приемане и обработка на Запитване за Резервация

В момента системата ни позволява хотелите да получават напълно безплатно запитвания за резервации. Постарал съм се това, както всичко останало, да става лесно и бързо, като радва окото и не натоварва нито клиента, нито хотела.


Адаптивна версия … разбира се!

step-5-adaptive

Нещо, което също ни отне значителен период от време беше адаптивността на проекта. Да, проектът е за всяко едно устройство, мобилен телефон, таблет, нотбук … PC. Нямаше как да стартираме проект, който да има претенции да е най-добрият на пазара, без да отговаря на най-модерните стандарти.

Няколко изключителни плюса от това:

 • Можете да си търсете хотели, когато сте на масата с приятели и обсъждате следващата почивка.
 • Можете да изпратите запитване веднага, щом си изберете нещо.
 • Носите информацията за хотела, в който ще отседнете, в джоба си.
 • Лесно можете да намерите информация за контактите на хотела, когато сте в града, но не можете да се ориентирате до точното място.
 • Ако сте хотелиер можете да администрирате хотела си, резервациите и информацията, без да имате нужда да отидете до офиса си.

Със сигурност имаме още работа от гледна точка на оптимизацията, но в момента работи достатъчно добре.


Готови! СТАРТ!

Сайтът е online от 15.10.2014, но около седмица отстранявахме дребни проблеми и коригирахме някои неща. Преди 3 дни обаче стартирахме частичен и фокусиран имейл маркетинг.

12 часа след като разпратихме покани до определен брой хотели получихме следния имейл:

Казвам се Марин Стоянов и работя за хотелска верига Шарлопов Хотелс, част от която е СПА Хотел Девин. Регистрирахме хотела ни в Девин и в движение ще добавяме още информация и цени.

Пиша ви за да изкажа мнението си за сайта ви – поздрави за изработката и проекта с който сте се захванали. Домейнът ви е много добър и при правилна и подплатена със сериозни инвестиции реклама съм убеден, че ще генерирате продажби в дългосрочен план. Системата за добавяне на снимки, цени и др. – направили сте всичко много интуитивно, аз лично съм срещал само още един български сайт, който да предлага подобни удобства в сферата на резервациите, като при него това се дължеше на външен резервационен плъгин Jomres (при вас не виждам следи от подобно нещо).

Изключително приятно ме изненада и полето с правила и условия, което е в от дясно във модала за Запитване за резервация.

няколко часа по-късно и още един:

Вашето име: Дочо Дочев
E-mail:
Телефон:
Заглавие: Поздравления
Съобщение: Много ми харесва дизайна на сайта, и колко е интуитивен за ползване. Поздравления колеги ! Лек и усмихнат ден, Дочо Дочев Офис-мениджър

Ето и малко интересна статистика от стартирането на проекта 12.10.2014 година имаме 319 уникални посещения и 190 регистрирани хотела, което прави 59.5% succes rate, защото това са посещенията само от имейл маркетинга, които беше много тясно таргетиран само към хотелиери. Сайтът не е публикуван никъде.

Това, заедно с прекрасните имейли, които получаваме, показва само едно нещо … на прав път сме. Ще е дълъг и изпълнен с проблеми път, но посоката е правилна. 

В общи линии, това е основната част от работа по проектиране, дизайн, редизайн, тестване и стартиране. Със сигурност доста неща ще се променят с времето. Работим усилено, за да подобряваме системата си, като целта ни е да дадем най-доброто преживяване както на клиентите, така и на хотелиерите.

Ще се радвам да чуя вашите коментари, предложения и критика (нося на критика), за да можем да предложим най-добрия продукт на пазара.