7 основни правила при редизайн на уеб сайт.

В тази кратка статия имам за цел да Ви запозная със седемте основни правила, които трябва да предвидите, преди да започнете с реконструкцията на уеб сайта си.

Като уеб дизайнер, да правя редизайн на съществуващ уеб сайт, е може би най-любимото ми нещо по ред причини, които няма да изброявам сега. Но от опит знам, че трябва да се предвидят няколко изключително важни неща, за да не се превърне реконструкцията в истински ужас.

Но първо да решим един много важен въпрос, а именно: Време ли е за редизайн на уеб сайта ми?

Представям 5 бързи въпроса, отговорите на които ще определят това:

 1. Активно ли се поддържа уеб сайтът Ви?
 2. Забелязва ли се значителен спад в посещенията?
 3. Има ли проблеми с производителността – зарежда бавно, отнема много време, за да изпълни дадена задача?
 4. Лесно ли се ориентират посетителите в уеб сайта Ви?
 5.  Считате ли, че общата му визия не отговаря на вашите изисквания и не отразява правилно визията на бизнеса Ви?
 6. Променил ли се е бизнес моделът Ви през последните години?
 7. Случва ли се често потребителите Ви да Ви казват, че е време да „освежите“ визията си?

Ако сте си отговорили с „ДА“ на един от тези въпроси, значи е време да започнете да планирате редизайна на вашият уеб сайт. Ако сте отговорили на всичките с „ДА“, значи това трябва да се случи много спешно.

Няма да засягам темата, защо е важно уеб сайтът Ви винаги да е актуален, само ще кажа, че той е Вашето лице пред всички. Сигурен съм, че сте наясно с това, но искам да наблегна на него.

След като дадохме отговор на въпроса: „Време ли е за редизайн?“ е ред да кажем и какво е важно да се предвиди.

 1. Анализирайте ситуацията до сега и поставете нови цели.

Всяка една от тези точки е много важна, за да получите в края на проекта един, красив, работещ  и модерен уеб сайт.

Тази точка обаче е най-важната.  Отделете време, за да направите сериозен анализ на това как е работил проектът Ви досега. Подгответе списък с точки изброяващи какво не Ви харесва в сегашния сайт:

 • има малко посещения,
 • хората не се ориентират в него,
 • считат го за скучен и остарял,
 • работи много бавно,
 • и т.н.

След това подгответе още един с тези, които искате да присъстват в новия Ви уеб сайт:

 • Искам да има модерна визия.
 • Искам да е лесен за употреба.
 • Искам да има допълнителна функционалност.
 • Искам да работи бързо.
 • Искам да изглежда добре на всяко едно устройство.
 • Просто искам работещ уеб сайт.

По този начин ще можете да поставите ясни цели, които да използвате за мерителни делители на това, колко е успешен новият Ви проект.

Прегледайте обстойно статистиката за посещения, нивото на отпадане, източниците на посещенията Ви и др. Това ще Ви даде РЕАЛНА и точна картина на ситуацията. Ако не можете да боравите с тази информация, се обърнете към професионалисти.

 1. Вземете решение: коя част от настоящия Ви уеб сайт ще отпадне и коя ще остане в новата версия.

След като анализирате текущата ситуация, е време за информационна архитектура. Премахнете всичко, което не работи за Вас, което през годините така и не сте намерили време да поддържате или просто е било заложено като бъдещ етап за разширение на проекта, който така и не се е случил.

Тук е мястото да споделя част от личния си опит. Ревизирайте всички част на проекта, които нямат актуална информация от последното тримесечие. Често срещани при моите клиенти са: новините, събитията, части за сваляне на безплатни ресурси, които да вече не носят добавена стойност на проекта,  категории с продукти, в които няма нито един или само един продукт и др. Отървете се от всичко ненужно. Така ще постигнете правилен фокус.

Искам да обърна внимание на това, че ако няма новини, нямате нужда от сектор новини, само защото конкуренцията Ви има. Една новина на година по-скоро показва на клиентите и посетителите Ви, че при Вас не се случва нищо, отколкото да носи добавена стойност с лице на активна фирма.

 1. Анализирайте аудиторията си.

Да познавате аудиторията си е много важно! Ако за предишната версия на уеб сайта си сте направили качествен анализ на своята аудитория, то сега е време да направите сериозен анализ на поведението ѝ, когато работи с уеб сайта Ви.

Този анализ е от изключителна важност преди да стартирате работа по редизайна, защото от него могат да произлязат промени, които значително да подобрят ползваемостта и успеха на проекта Ви. Един изключително полезен инструмент за това е Google Analytics. Той дава предостатъчно информация за поведението на посетителите Ви.

Ако обаче не сте правили анализ на аудиторията си, сега е време да го направите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

 1. Изгответе ясно техническо задание!

Е, не точно техническо задание. Надявам се не съм стреснал никой с тази точка. Естествено, не очаквам да изготвите точно техническо задание. Важно е обаче да подготвите списък с Вашите желания от гледна точка на общата функционалност на проекта. Нека дам пример:

 • Искам да мога да публикувам нови снимки на продуктите си.
 • Искам да мога лесно да добавям нови машини към сектор – МАШИНИ.
 • Искам да мога да настроя новините с бъдеща дата и те да се стартират сами, когато тази дата настъпи, без допълнителна моя намеса.

Така ще е напълно ясно как трябва да функционира уеб сайтът Ви.

 1. Не бъдете жертви на модата!

Сигурно много колеги ще ме заклеймят за това, което ще напиша тук, НО е много важно да кажа, че редизайна не трябва да е самоцел. Зад освежаването на визията Ви трябва да стоят повече фактори от това „искам сайтът да изглежда по-фешън!“. Да, визията е изключително важна. За мен като дизайнер даже е повече от важна, но не трябва да е самоцел. Трябва да има ясна обосновка за нуждите ѝ.

Не залитайте по модните тенденции, защото те отминават толкова бързо, колкото и идват. Помните ли страшния пик на уеб дизайн модата Web 2.0, бутоните с gloss ефект? Най-вероятно не, но те бяха ултра хит преди години, сега даже не се споменава. А какво да кажем за скюоморфичната мода… Примерите, които мога да Ви дам са много.

Изискайте от уеб дизайнера да Ви предложи модерен дизайн, който да е устойчив във времето.

 1. Помислете за възвръщаемостта на инвестициите си.

За да е успешна една инвестиция, то тя трябва да е премерена и добре обмислена.  Същото е и с проектирането на новия Ви уеб сайт. Помислете дали имате нужда от всяка една функционалност, която изисквате от изпълнителите. За да определите това помислете по следните въпроси:

 • Колко често ще се ползва?
 • Кой ще обновява информацията?
 • Добавянето на дадена функция ще донесе ли добавена стойност за проекта ми или не?
 • Имаме ли нужда РЕАЛНО от мултиезична версия на проекта?

Всяка една от тези точки може значително да намали нужния Ви бюджет за разработка на успешен проект.

Важно е проектът да се обмисли и в този аспект, преди да започнем работа по него. Аз лично винаги съветвам клиентите си да се придържаме към най-простите възможни решения, защото те винаги са най-добрите. Потребителите обичат лесни за ползване уеб сайтове. Затова проектирайте и им дайте да ползват такъв.

 1. Подсигурете се за бъдещето.

В момента да имате адаптивна версия на уеб сайта е повече препоръчително, отколко задължително условие за Вашия уеб сайт, НО това няма да е за дълго така. Адаптивните версии определено са бъдещето за всички сайтове, по ред причини. Все по-евтиният и голям обхват на мобилен интернет, все повече джаджи с различни екрани, които ще могат да визуализират уеб сайтове и т.н. (така нареченият „Интернет на нещата“ или Internet of things/IoT) – това са все предпоставки за това в бъдеще адаптивността на проекта Ви да е абсолютно задължителна.

Заключение

В заключение ще обобщя процеса, който трябва да предвидите, преди да започнете реална работа по редизайна на уеб сайта си.

Анализирайте настоящото състояние и съставете реална картина. Поставете си цели, които искате да постигнете. Помислете за кого всъщност ще е този уеб сайт и как той, вашият клиент, ще го ползва. Обмислете технически от какво имате нужд – не се подвеждайте самоцелно по последните тенденции в уеб дизайна. Обмислете правилно възвращаемостта на инвестициите си, планирайте с поглед в бъдещето.

Примери от практиката:

Редизайн на уеб сайта на ПГ АСГ  “Арх. Камен Петков” http://www.angeloff.net/?p=2218

Редизайн на уеб сайта на хотел Севтополис http://www.angeloff.net/?p=1319

 

Полезни линкове:

http://www.smashingmagazine.com/2012/08/01/poster-design-contest-redesign-the-web-redesign-the-world-best-entries/#a1

Ще се радвам да чуя Вашето мнение.