Редизайн на уеб сайт и цялостна визия

Нищо не ме прави по-щастлив от това мой клиент да ми се довери за пореден път и да иска да обновим уеб сайта и визиaта му.

Конкретно с Професионална Гимназия по Архитектура, Строителство и Геодезия “Арх. Камен Петков” – Пловдив работя повече от две години и половина, като за това време създадох 2 уеб сайта и доста рекламни материали, спазвайки една визия и концепция, определена от целите на клиента.

Защо се наложи да направим корекция във визията на уеб сайта?

Активната поддръжка на уеб сайта, бързата реакция и отзивчивостта на целия ни екип успя да създаде доверие, както у преподавателите, които подават информация към нас, така и към учениците, които активно ни изпращат снимки и новини за секцията в сайта.

Това доведе до доста сериозно увеличение и интерес към секцията с новини и галерии със снимки на уеб сайта, за който проекта не беше проектиран в началната си архитектура. Този интерес наложи преструктурирането на тези секции, така че да са по-лесни за ползване.

Друг важен фактор, който наложи обновяване на цялостната визия, е че учениците, които рекламираха училището, тази година завършиха (да им е честито и дупе да им е яко J ), а ръководният екип на училището държи учениците да са „актуални“, защото най-добре предават съвременния изглед на гимназията.

Също така искахме да обновим и цялостното излъчване на уеб сайта, за да може да бъде модерно и предизвикателно за посетителите си. В крайна сметка, основният поток от посетители са млади ученици, които са в крак с най-новите технологии. Целта ми беше този уеб сайта да е една от тях.

Старият уеб сайт беше фокусиран основно върху приема на нови гимназисти.

ПГАСГ - Уеб сайт v.1

И при новия уеб сайта фокусът остана върху предлаганите от училището специалности, затова общата конструкция не се промени.

index-page-

Какви стъпки предприех при редизайна на проекта?

Като цяло проектът беше добре проектиран и конструиран от гледна точка на информационната архитектура и потребителското преживяване. Затова не се наложи да се правят сериозни корекции.
Направих анализ на данните от Google Analytics и забелязах определени модели на поведение на потребителите, които наложиха лека реорганизация на менюто.
Основното правило при редизайн на уеб сайт е да не се правят драстични корекции, да не се прави промяна на позицията на основното меню, не се прилага рязко цялостна реогранизация на информацията, защото това ще доведе до стрес при потребителите и затрудняване при работа с уеб сайта.

Направих лек редизайн и на специалностите с цел да увелича интереса към тях.

Spec

Секторът с новини претърпя най-голяма реконструкция.

News

Една снимка казва повече от 1000 думи!

Както и предишният път, така и сега качеството на информацията, която създавам е от изключителна важност за нас, затова обърнах изключително голямо внимание на селекцията и заснемането на учениците, които в последствие станаха рекламни лица на собствената си гимназия. Тук е мястото да благодаря на фотографа Петър Пешев за изключителният професионализъм, който прояви по време на снимките. Ето и малко снимки от фотосесията в суров вид.

Общата визия е изключително важна за разпознаваемостта на марката.

Общата визия на училището е от изключителна важност, затова и всички рекламни материали са в една модерна и лесно разпознаваема концепция, която е с ясно послание и лесна за запомняне.

Общи визии на всяка специалност.

Poster-Frame--PGASG

bilbord-mockup

Присъствие на гимназията във Facebook.
Разбира се, не може да претендираме за модерно училище и да нямаме подобаващо присъствие във Facebook. Изключително добре поддържаната и структурираната страница е още един канал на информация, от който може да се получава актуална информация за всичко важно.

facebook

„Щастливи в училище, успешни в живота.“

Заключение.

През последните 2 години от създаването на уеб сайта, поддържаме актуална и навременна информация за всичко свързано с Гимназията от приема на нови гимназисти, матури, изпити и актуални новини, събития, победи и успехи на учениците.
Уеб сайтът е с модерна визия, изчистен потребителски интерфейс и лесна за ползване архитектура, това го превръща в портал на училището пред цяла България, от който бъдещи и настоящи ученици получават актуална информация.
При проведена анкета сред новите ученици през последните 2 години над 80 % от тях споделят, че уеб сайта на Гимназията е изиграл определяща роля в избора им да учат в това училище. Няма по-добра мерна единица за добре свършена работа.

angeloff-author

Превърни хобито си в работа и повече никога няма да работиш!

Техническа информация: Средно месечни посещения 2000, BR: 33.56%, Facebook фенове: 1854

pg-asg-stat

Разгледайте уеб сайта

2 Responses to "Редизайн на уеб сайт и цялостна визия"

 1. Maya
  Maya 10 years ago .Reply

  Браво, много приятен редизайн 🙂
  Сайтът изглежда “лек” и свеж. Информацията се намира много лесно. Наистина е добре обмислен, както споделяш в публикацията.
  Единствено снимките ще са по-живи и автентични, ако нямаха тази обработка и stock-photo look 🙂

 2. angeloff
  angeloff 10 years ago .Reply

  Да, искахме да направим снимките в “жива” среда, но обстоятелствата не ни позволиха :). До година 🙂

Leave a Reply