Plovdiv Game Jam

Plovdiv Game Jam  – иновации, сътрудничество, експериментиране!

Добрите новини за събития в сектора на IT и иновациите не спират да ме радват в последно време. След изключително успешния StartUpWeekend Plovdiv, който организирахме, сега се задава нещо също толкова интересно. След по-малко от 3 месеца ще се проведе Plovdiv Game Jam, а ето и малко повече информация, направо от организаторите….

Plovdiv Game Jam е събитие, което се случва за първи път в Пловдив между 24-ти и 26-ти януари 2014 година.

Подобно на множеството добили широка популярност филмови и стартъп предизвикателства, Plovdiv Game Jam е предизвикателство, но не за кино или бизнес проекти, а за компютърни игри.

То е част от международната мрежа Global Game Jam, която за седма поредна година събира разработчици от цял свят, като този път се очаква участие да вземат над 16 500 души от над 63 държави по света. С две думи, Plovdiv Game Jam е 48-часов маратон, обединяващ гейм ентусиасти около идеята за сътрудничество и експериментиране, като предлага платформа за контакти между всички ключови участници в индустрията за разработване на компютърни игри: продуценти, разработчици, студенти и млади таланти. Целта е бърза разработка на прототип на игра, експериментиране с нови технологии и обмяна на контакти.

В Plovdiv Game Jam могат да вземат участие всички желаещи да се занимават с видеоигри – професионалисти, студенти или просто хора с талант. Идеята на събитието е да се съберат различни хора с различен произход, интереси и умения, които да се мотивират да работят заедно по една идея – да планират и изпълнят концепция за 48 часа… Само заради предизвикателството!

Събитието започва на 24-ти януари в 14:00 часа с проверка на регистрираните участници. Plovdiv Game Jam ще се проведе в сградата на общински съвет – Пловдив, улица “Авксентий Велешки“ 20. Регистрацията за събитието е напълно безплатна, но местата са ограничени, така че е добра идея да се запишете възможно най-скоро. Генерален спонсор на Plovdiv Game Jam е Gameloft България, а сред спонсорите са и пловдивските компании Novarto и Viscomp. Партньори на събитието са фондация Пловдив 2019 и Хакафе Пловдив.

От 15:00 до 17:00 часа са подготвени лекции и презентации от специалните гости на събитието от Дания, САЩ и България, които обхващат ключови области от разработката на игри, като например графичен дизайн, анимация, технически препоръки както и възможностите гейм индустрията да се превърне в доходен бизнес.

В 17:00 часа официално ще бъде даден старт на Plovdiv Game Jam с обявяване на темата за глобалното събитие. От участниците се очаква да създадат работни групи, след което всеки отбор се регистрира на сайта на Global Game Jam и може да започне работа.

Събота и неделя са дните, в които отборите ще творят, а помещенията, в които се провежда Jam-ът ще бъдат отворени за участниците непрекъснато до последния ден.

Финалът на работата на всички групи е в 15:00 часа в неделя, когато е и крайният срок за качване на разработените игри на сървърите на Global Game Jam.

Следобедът е запълнен с кратки презентации на всички игри, а победителите ще бъдат избрани с гласуване от локално жури.

За повече информация посетете уеб сайта на събитието: http://plovdivgamejam.org/