Planet Club la Dolce Vita : UX оптимизация.


Planet Club са едни от най-старите ми клиенти, с които работя вече повече от 8 години. Във времето направих на 2 пъти уеб сайта на Planet Club, сайта на Мохито и един страничен проект BodyStar. Преди няколко месеца веригата заведения Planet la Dolce Vita се сдобиха с нови менюта и нова концепция на дизайна, както и визия за начина, по който ще се провеждат събитията.

Тази промяна трябваше да се отрази и в уеб сайта им, а и беше време да подобря дизайна от страна на потребителското преживяване, интеграцията на социален елемент, както и да освежим част от елементите.

В тази кратка статия ще засегна ре-дизайна на Planet Club повече от страната на UX – потребителското преживяване, отколкото дизайна като елементи и потребителски интерфейс.

Проблема на стария дизайн:

Planet Club

След сериозен анализ на посещенията и поведението на потребителите в уеб сайта стигнах до заключение, че една от най-посещаваните части на уеб сайта, категорията със събития, не е достатъчно атрактивна и функционална и не задържа вниманието на посетителите толкова, колкото ми се искаше.

Също така, степента на отпадане беше относително висока, над 55% BR, което само по себе си не е проблем, от гледна точка на това, че потребителят се интересува САМО от деня, в който е решил да посети заведението. Вижда какви партита са организирани за уикенда и излиза. Желанието ми беше да направим така, че да го задържим максимално много време в уеб сайта.

По тази причина започна реконструкцията на уеб сайта от тази страница.


Първо се съсредоточих върху най-важния елемент: прегледа на самото събитие, снимка, заглавие, дата, описание, възможност за споделяне и линк към контактната страница. (Искаше ми се да има възможност за резервации, но Planet имат строга политика по този въпрос.)
Planet ClubПозиционирах снимката на събитието в лято, защото това е първа видима зона за посетителя на тази конкретна страница. След което подредих йерархията по следната логика КОЙ > КАКВО > КОГА > ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ > ХАРЕСВА МИ.

Или визуално това се представя така: Снимка на събитие >> Името на събитието > Дата оцветена в червено, за повече тежест >> Допълнително описание (опционално) възможност за споделяне.

След като бях доволен с този елемент, започнах да надграждам страницата, за да я направя по-функционална и да задържа вниманието на потребителя повече време, за да мога да му предложа повече Planet Club.

Planet ClubДобавих реклама на мобилното приложение на Planet Club (Android / iOS), които също са с мой дизайн, но реализацията е на друг екип.

След което дойде мястото за fb comment и реклама на страницата на Planet Club за всеки съответен град, което има за цел да повиши феновете на клуба във Facebook, които и сега са над 20 к.

След това поставих снимки от отминали партита, за да прехвърля потребителя към другата най-посещавана страница в уеб сайта – галериите от партитата.


Постиженията от тази реконструкция са: Намаляване на степента на отпадане с близо 10%, увеличение на времето прекарано на страницата средно с 15 сек., увеличение на трафика към галерии.

Подредба на събитията.

Приключвайки със страницата за самото събитие дойде време да коригирам и страницата, на която се подреждат всички предстоящи събития за месеца. В старата версия използвах списък и календар, но след по-сериозно обмисляне реших да направя списъка малко по-семантичен.

Planet Club


Увеличих снимките в лявата част, премахнах дясното меню и добавих филтри. По този начин посетителите на уеб сайта могат лесно да се ориентират в кой ден от седмицата се случва събитието.

И така, без сериозна промяна на дизайна, но със сериозно подобряване на потребителското преживяване, постигнах много задоволителни резултати.