StartUp Weekend Sofia Mobile

Една мнооооооого, много закъсняла статия за участието ми на третото издание на Startup Weekend Sofia, понеже мина доста време от събитието. Малко бях оставил блога си безпризорен и неподдържан, затова и сега я пиша.
Startup Weekend Sofia се състоя на 5-7 Април 2013 год. в централата на VIVACOM Sofia. Този път събитието беше още по-мащабно от предишното. Участниците бяхме над 200 души, а с организаторите, журито, менторите и т.н. станахме над 250. Страхотно! 250 млади, умни и перспективни хора, обичащи новите технологии, на едно място. За какво може да мечтае повече един уеб дизайнер?

За разлика от предишното събитие, това беше тематично. SWSofia Mobile. Всички идеи, които се представяха, бяха свързани с решения на проблеми от живота, посредством мобилни технологии, апове и т.н, което за мен беше много интересно, защото не съм разработвал много дизайни за мобилни приложения.

Като цяло бяха сформирани 27 екипа, от които завършиха 25.

Първата награда на журито и специалната награда на VIVACOM бяха присъдени единодушно на приложението talkie. Това е платформа за Android и IOS, която помага на децата да научат чужд език посредством картинки и систематично повтаряне на думата – първо от страна на телефона, после от детето. Приложението беше създадено през изминалите две денонощия от екипа на Николай Василев (разработчик), Мая Банкова (дизайнер), Калин Цеков (разработчик) и Димитър Димитров (non-technical).

Екипът, в който реших да участвам, се зае със задачата да създаде мобилно приложение, което да помага на хората да се хранят здравословно, посредством няколко модерни метода като smart cooking book, likes, share, възможност за добавяне и споделяне на нови рецепти, представяне на изпълнени рецепти и още много.  Приложението се казва FoodFlow и по-подробно ще го представя в отделна статия.

Това е официалното ни представяне в уеб сайта на събитието:

2. Food Flow is a cross-platform app which provides daily home cooking assistance and stimulates healthy food consumption. It will allow users to quickly prepare recipes based on products they already have, easily prepare weekly meal lists and extract shopping lists from them. It will also provide advice for a healthy and low-calory diet. The team is headed by Pavel Vachkov (non-technical) and includes Nikolay Alexandrenko (designer), George Angeloff (designer), Georgi Kostadinov (developer) and Ivan Penchev (developer). Вижте всички екипи.

Събитието се състоя преди близо половин година и вече емоцията ме е напуснала, няма да влизам в по-дълбоки описания. Като цяло беше много интересно и забавно. Не само препоръчвам на всеки, който по някаква причина има идеи за бизнес, но мисля, че е задължително да стане част от това преживяване.

В края на тази година (бел.ред. 18-20 окт. 2013) в същият формат ще се проведе такова събитие и в Пловдив. StartUp Weekend Plovdiv. За това, майнички, стягайте се, мислете и идвайте.

Ето и малко снимки – винаги казват повече от писанията ми 🙂