Ризото със скариди и сушени домати

Това е едно ястие, което много обичам да готвя при по-специални случаи, защото е изискано, вкусно и относително лесно. Също така при добра аранжировка на храната става и много впечатляващо. Ако целта е да впечатлите някой по-специален човек, то е много подходящо.

Ризото със скариди и сушени домати

Нужни продукти за 2 порции

  • 150 грама сурови скариди (аз купувам винаги пресни скариди. Продават се върху лед в МЕТРО)
  • 300 грама ориз (Ризон или Балдо)
  • 500 мл пилешки бульон* (Аз винаги използвам домашно приготвен! Не полуфабрикати!)
  • 1 глава лук (Най-добре е Шалот, но да не прекалявам 🙂 )
  • 3-4 сушени домата.
  • 2 скилидки чесън
  • Зехтин
  • Сол и Черен пипер
  • Пармезан за декорация.

Начин на приготвяне

Изчистете скаридите, като не забравяте да махнете и червата (гадно звучи, но в същност е една черна лента, която излиза след лек срез през гърба). Нарежете ги на едри кубчета. Запазете 2 цели и неизчистени скариди… ще ни трябват за дизайна.

Зехтинът се загрява, в него слагате лука (тук е моментът да сложите и чесъна, нарязан на филийки, ако обичате чесън -аз слагам почти на всичко 🙂 ) и го запържвате, докато поомекне малко. След това слагате ориза и го запържвате и него, докато стане стъклен.

След като оризът е запържен, започвате да прибавяте пилешкия бульон бавно с черпак. Аз лично слагам 2 средно големи в началото и започвам да бъркам. Пада си бъркане. Докато оризът не поеме целия бульон. След като го поеме, слагате нарязаните на кубчета скариди и добавяте още 1 черпак от бульона и пак бъркате… тази опция се повтаря, докато оризът не стане готов. Как да разберете дали е готов? Лесно. Просто вземе 2-3 зърна и ги пробвайте, не трябва да хрупат, но трябва да са леко твърди (al dente).

Междувременно стоплете малко вода и накиснете сушените домати. Водата трябва да е много топла (става като чай от домати). След като поомекнат ги нарязвате на кубчета и ги слагате в ризотото, аз слагам и малко от водата, в която са киснали, така усилвам вкуса на домати, без да е натрапчив.

Сега останалите 2 скариди. В друго малко тиганче сгрейте малко масло и 1 скилидка чесън и сложете 2те скариди цели. След 2-3 мин. ще почервенеят (като по филмите 🙂 ) и са готови!

Готови сме! Но не съвсем…

Първата хапка е с очите – все пак го правим, за специални случаи. Не може да изсипем всичко в една чиния, пък било то и супер добре направено и вкусно. Дизайнът е важен! Много ВАЖЕН!

Вземете най-голямата чиния, с която разполагате. Ако имате рингове за сервиране използвайте тях. Аз нямам. Затова използвам чаша за уиски (old school е най-добре), но и всяка ниска и широка чаша ще свърши работа.

С лъжица напълнете чашата с ризотото. Поставете я в центъра на чинията и я потупайте. Ризотото ще излезе и ще е все едно сте в 5-звезден ресторант. Отгоре поставете цялата скарида, стрък магданоз и наръсете отгоре с прясно смлян черен пипер.

Отгоре наръсете с пармезан и сервирайте. Ако го гарнирате със свещи и бутилка аржентинско Pinot Grigio (аз обожавам Agrento) ще сте повече от неотразими. Всички остават без думи 🙂 От там на татък всичко зависи от Вас.

Да Ви е вкусно!