Ревю: Stock Podium – Уеб сайт за микросток фотографии.

Едно изображение е равно на 1000 думи.

Мисля, че тази фраза е известна на изключително голям кръг от хора, но има една много малка и важна подробност. Правилното изображение е равно на 1000 правилни думи. В нашето все по-забързано ежедневие нямаме право да кажем на посетителите си 1000 грешни думи, нали?


Затова днес съм решил да Ви запозная с един български проект, който заслужава вниманието на всички дизайнери (и не само, но ще се фокусирам върху това).

Stock Podium. Сайт за миро-сток фотографии и илюстрации.

Мисля да разделя това представяне на две части – от една страна ще разгледаме сайта като дизайн и архитектура, а от друга – като функционално и потребителско преживяване.

Но първо нека започна, като кажа с какво този сайт е по-различен от останалите сайтове в този сектор. Докато повечето сайтове разчитат на добро описание и тагване на фотографиите, за да намерите това което Ви трябва, се налага да умеете да използвате ключови фрази и думи. Stock Podium е по-различен с това, че притежава сканиращ софтуер, който разпознава и дава резултати от подобни снимки. А с база данни от над 7 милиона изображения няма как да не намерите това, което търсите. Но ще засегна по-подробно тази част по-надолу… Нека започнем с

Дизайн и архитектура.

Още със зареждане на първа страница, попадаме на голям и функционален хедър – нещо, което аз лично страшно много харесвам и използвам в моите проекти. Големият и функционален хедър има за цел да реши няколко основни проблема за всеки уеб сайт. Първо, да покаже на всеки нов посетител бързо и без съмнение за както става дума в дадения проект. Или казано по друг начин, да отговори на простия потребителски въпрос: “За какво е този сайт?”. Също така решава проблема с привличане на вниманието върху себе си.

Голяма търсачка в центъра на изображението дава бърз и лесен достъп по основната функция на сайта, а именно търсенето на снимки.

Няколко допълнителни и взаимно свързани с основната снимка разширяват вариантите потребителят бързо да си избере, ако това, което вижда, е това, от което има нужда. Добре са реализирани белите бордери на снимките под търсачката, които създават вид на рамкирани снимки.Чрез CSS3 технология е постигната ротация, която се коригира при минаване с мишката.

Започвайки да разглеждаме вътрешните страници се забелязва, че дизайнът става много изчистен. Нищо излишно, само снимки и добре подредени бутони за различните функционалности и филтри.

Страницата с преглед на конкретна снимка и избор на размери и видове е изключително добре направена, белите кутии контрастират достатъчно силно върху сивия фон, за да създадат добър визуален фокус върху най-важната информация на тази страница, а именно самото изображение и опциите за закупуването му.

Като цяло дизайнът е семпъл и фокусиран върху бързото намиране на това, което търсим. Има добра йерархия, четимост и визуален фокус, а големите call-2-action бутони дават визуална насока за бързо търсене и закупуване на снимките, което е и основната цел на този сайт.

Функционалност и потребителско преживяване.

След като направих кратък преглед на дизайна, сега е време да поговорим за функционалната част на проекта и как потребителят (в случая аз) използва сайта.

Както споменах по-горе добре отделените функционални (call-2-action) бутони много бързо ме ориентираха как мога да се регистрирам. Регистрацията е бърза и лесна, двете най-важни определения за регистрационна форма.

Търсенето е лесно и бързо, снимките се сортират и филтрират много лесно. Харесват ми филтрите за ориентираност на снимката. За мен като уеб дизайнер е голямо улеснение това, защото често ми се налага да търся снимки с конкретна ориентираност (холизонтална, вертикална и т.н.)

Също така сайтът предлага и стандартните и задължителни функции за подобен род проекти, като възможност да си създадете собствени колекции, да раздавате референтен линк, от който да печелите пари и др. Не мисля да ги описвам всичките. Ще се фокусирам върху сканиращия софтуер, който разпознава снимки и дава резултати подобни на примерната снимка.

За повечето колеги, които изработват уеб сайтове, искам да дам пример как основната функционалност на този сайт, а именно търсенето на подобни снимки по примерна снимка, може да им спести много време и нерви.

Този пример разработих конкретно за това представяне.

Да кажем, че правите уеб сайт на фирма, чиито корпоративни цветове са черно, сиво и синьо. Фирмата се занимава със продажба не едро на спортни стоки и в процеса на уточнение от какво има нужда клиента, той Ви е предоставил примерни снимки на това, как си представя сайта. Сега, би било идеално, ако можете да ползвате снимките, които са Ви дали, но за съжаление не можете, защото нямате права върху тях.

Тук на по помощ идва сканиращият софтуер на Stock Podium. . Просто вземате снимката качвате я в сайта и системата ви вади подобни резултати.

В моя пример използвам следната примерна фотография, която свалих от google images.

Аз имам нужда от няколко подобни фотография, които да използвам, за да подсиля написания текст на страницата с предлаганите от фирмата услуги.

Качвам снимката и резултатите излизат. След един бърз филтър и преглед на 4-5 страници намирам достатъчно снимки, които ще ми свършат идеална работа. Цената им за интернет размери (400х336/72dpi) е само един кредит, което е средно 1.46 лв. За съответната страница ми трябват 3 снимки, което е по-малко от 5лв. като стойност.

Въпреки, че не е 100% точен, алгоритъмът дава достатъчно точни резултати, за да мога да намеря снимки много близки до това, което търся.

Ако вземем предвид, че този продукт ми е спестил 1 или 2 часа търсене, реално съм спечелил пари, защото през тези два часа мога да се фокусирам върху дизайна и да предложа на клиентите по-красив и обмислен дизайн.

Харесва ми, че софтуерът разпознава както цветовете в дадена снимка, така и композициите – лица и други обекти, и дава много прилични резултати от търсене.

Също може да Ви е полезен, ако правите уеб сайт с по-специфична цветова гама. Тогава можете да използвате следния трик. Експортвате си дизайна на .jpg файл и го пускате за търсене. Така ще получите много снимки в цветовата гама на проекта, няколко филтъра след това и сте си решили проблема, какво да се сложи на страницата с контакти или на страницата “За Нас”.

Заключение: Радвам се, че един толкова добре направен, красив и функционален уеб сайт е създаден от българи, защото, както съм споменавал и в предишни статии, красивите български сайтове все още се броят на пръсти. Аз определено мисля, че този продукт ще ми спести време и усилия в търсенето на изображения за моите клиенти и техните уеб сайтове и със сигурност ще го ползвам.

Ще се радвам да го разгледате и да споделите Вашето мнение и виждане в коментарите по-долу. Надявам се да съм Ви бил полезен.

2 Responses to "Ревю: Stock Podium – Уеб сайт за микросток фотографии."

 1. Pavel Andreev
  Pavel Andreev 13 years ago .Reply

  Много приятно ревю и определено добре описано. Надяваме се, че както на теб ти е удобен и полезен за ползване, така ще бъде и за другите потребители.

  Благодаря ти за добрите думи!

 2. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  Много се радвам, че ревюто ти е харесало. Аз лично веднага го вкарах в употреба и наистина ми спести време. Надявам се да е полезно за всички, които се занимават с дизайн.

Leave a Reply