Георги Ангелов е тазгодишният дизайн партньор на събитието DESIGNDAY 2011.

За трета поредна година се провежда реномираното събитие за дизайн и уеб култура в България DESIGNDAY, организирано от списание .NET, единственото специализирано списание за уеб дизайн и нови технологии в страната.

Тази година с гордост мога да кажа, че списание .NET ме поканиха за техен дизайн партньор. Какво ще рече това?

DesignDay 2011

Бях натоварен със задачата да разработя цялостна визия, както на уеб сайта, така и за електронния им бюлетин, групата във фейсбук и брандиране на събитието за различни сайтове т.н.

Преглеждайки сайтовете от миналата година ми се искаше да направя нещо по-различно, нещо, което да отговаря повече на нивото на самото събитие, но в същото време да запазя линията, в която са се движили нещата до сега. Да ги доразвия повече, отколкото да стартирам всичко отначало.

Запитах се:” Каква е основната тема на сайта?” – “Go Mobile!”  Фокус на сайтове за мобилни устройства. Не само за телефони, смартфони и т.н., но и за таблети и всички други преносими устройства, които можете да си закупите сега.

Сайтовете вече не се преглеждат само на компютри, а на все по-голям диапазон от различни преносими устройства с различни характеристики и взаимодействие с ползвателите им.

Така стигнах до идеята да създам една илюстрация, в която уеб сайта “излита от компютъра и преминавайки през всички устройства се “разбива” в мобилен телефон. Тази илюстрация реших да е основната тема на самия уеб сайт, като в останалата му част фокусът е само и единствено върху съдържанието.

Технически погледнато сайтът е базиран на WordPress система, което беше изрично изискване на организаторите от .NET. Аз създадох цялостна тема за WP специлано за самото събитие. Кръстих я DESIGNDAY 11 – v1 (логично).

DesignDay 2011
DesignDay 2011

Нека кажем и няколко думи за самото събитие.

Не знам дали заради моите коментари и статията, която написах след миналогодишното събитие, или по стечение на обстоятелствата, но тази година ще има само една тема: МОБИЛЕН УЕБ ДИЗАЙН и всичко свързано с него, както предложих миналата година. Това честно казано много ме радва, понеже темата е много актуална, даже за пръв път дискутираме нещо, от което ще имаме нужда, а не нещо, от което вече имаме нужда. Или казано по друг начин изпреварваме (макар и с малко и само за България) събитията.

Ето какво казват и организаторите за самото събитие:

С развитието на технологиите и улесняване на достъпността до мрежата все повече хора ползват интернет през мобилни устройства. Вече всеки сайт е задължително да има мобилна версия. Налага се да разработваме и приложения за мобилни устройства.

Тази година програмата на DESIGNDAY ще бъде по-тясно насочена към мобилен уеб. Ще Ви предложим богата и разнообразна програма с поглед към дизайна на мобилни сайтове, технологии при изграждането им, основни изисквания за успешното представяне през екрана на мобилно устройство.

Целта ни отново е да съберем уеб дизайнери и разработчици, маркетолози и интернет предприемачи, за да Ви запознаем с най-новото, тенденциите и предизвикателствата в реализацията на уеб проекти за мобилни устройства.

Ще се радвам да чуя коментарите Ви и да се срещнем на самото събитие!

10 Responses to "Георги Ангелов е тазгодишният дизайн партньор на събитието DESIGNDAY 2011."

 1. PaFF
  PaFF 13 years ago .Reply

  Предполагам не е било включено в изискването 🙂 но можеше да има и мобилна версия на сайта.
  Иначе мен ме кефи много – ичистено както винаги ги правиш 🙂

 2. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  @Paff Paff, истината е, че разполагахме с много малко време за реализацията на проекта. На всички им се струва логично да има мобилна версия, но като се замислиш основната цел на сайта е да продава регистрации, което все още е трудно с оглед на това, че много малко услуги от 3ти стани са адаптирани за мобилни устройства.

  Иначе се радвам, че ти харесва.

  • Suzy
   Suzy 7 years ago .Reply

   I love reading these articles because they’re short but iniamrotfve.

 3. Иван
  Иван 13 years ago .Reply

  Много добре се е получило. Поздравления! Харесвам подобен тип (български) дизайн.

 4. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  Български дизайн ?

  • Polly
   Polly 7 years ago .Reply

   This shows real expsetire. Thanks for the answer.

 5. Гонзо
  Гонзо 13 years ago .Reply

  Това честно казано много ме радва, понеже темата е много актуална, даже за пръв път дискутираме нещо от, което ще имаме нужда, а не нещо, от което вече имаме нужда. Или казано по друг начин изпреварваме (макар и с малко и само за България) събитията.

  Извинявай, но кои точно събития изпреварваме? Ако някой смята, че още няма нужда от дизайн, който да включва всички възможни устройства и екрани, е време да се опомни.

  И още нещо, няма такова нещо като “мобилен” уеб, както няма “десктоп” или “таблетен” или уеб за телевизори и хладилници. Има един – World Wide Web. Основен принцип, върху който е изградена мрежата е, че съдържанието трябва да е достъпно и ползваемо независимо какво устройсто използва потребителя. Препоръчвам на всички да разгледат тази презентация на Джеръми Кийт (PDF).

  • angeloff
   angeloff 13 years ago .Reply

   @Гонзо

   Извинявай, но кои точно събития изпреварваме? Ако някой смята, че още няма нужда от дизайн, който да включва всички възможни устройства и екрани, е време да се опомни.

   Ако работиш пряко с клиенти, ще разбереш, че много малко да не кажа почти никой все още дори не пита за адаптивност на сайта за различни устройства и мобилен уеб дизайн (казвам му мобилен уеб дизайн, защото е по-кратко от уеб дизайн съобразен с нужните и спецификата на всички мобилни устройства) Мога да му казвам и адаптивен, което лично на мен най-много ми харесва.

   От гледна точка на цялостният Интернет ще се съглася с теб, че не би трябвало да има разделение и то ще изчезне до няколко години, но към момента на българския пазар има и това е положението.

   Благодаря ти, че сподели тази интересна статия определено ще я прочета. Разгледах и блога ти, супер е и има какво да се научи от него. Продължавай с добрата работа!

 6. Джават Ушев

  Браво, дизайна е страхотен.
  Може би, ако бутона “Регистрирай се сега” беше в друг, силно отличаващ се цвят щеше да е по-добре.
  Причината за това е, че дизайна е светъл, а въпросния бутон е Call to action и като такъв е добре да изпъква повече, за да се забелязва мигновено.
  Наистина, размера го прави достатъчно видим, но разлика в цвета същи би била интересна.
  И все пак добра работа 😉

 7. Кирил Йовев

  Браво колега, бива те.

Leave a Reply