Редизайн на сайта на списание .NET § моето участие в него.

Мина месец октомври и вече е време да пусна всичко, което създадох за редизайна на едно от любимите ми списания – .NET. Малък предговор: преди около два месеца бях поканен да се включа в импровизиран конкурс за редизайн на списание .NET за рубриката bulid_off. По презумпция в тази рубрика се показват експериментални дизайни или проекти, които колеги правят предимно за удоволствие, но както и да е. Реших, че наистина техният сайт има крещяща нужда от реконструкция и запретнах ръкави.

Тук мисля да покажа доста по-разгърната версия на проекта, понеже в списанието беше показана само първа страница.

Решението.

Редизайн на списание .NETТрябва да започна с това, че обичам списание .NET, едно от малкото неща в българската уеб култура, което е както трябва. Добре изглеждащо, подредено, модерно и иновативно – чудесна комбинация. Затова и с радост приех предизвикателството да реконструирам дизайна на сайта му… и започнах да мисля, какви ще са сайтовете, тенденциите и интереса на българската публика за 2011 година. Кое е най-правилното решение за моето любимо списание? Така се роди и моето предложение. Изчистен. Модерен. Ориентиран към потребителите дизайн, легнал твърдо върху най-новите технологии и тенденции в уеб пространството. Красива типография и потребителско преживяване базирано на лесна навигация, реализирана с нови технологии като jQuery / CSS 3 / HTML 5 и привлекателни, но ненатрапчиви, илюстрации. Дизайнът на сайта е базиран на четириколонна структура, подреден и много лесно четим. Големите и красиви шрифтове дават лесна ориентация на потребителя – къде какво се намира. С просто сканиране с поглед на сайта лесно се намират акцентите, благодарение на правилната визуална йерархия. Старах се да направя сайта възможно най-лесен. Разделих го на трите основни секции, които са и като под-заглавия //develop // discover // design така, че да може всеки да намери това, което търси. Бързо. Бързината в намирането на информация вече е едно от най-важните неща в нашия забързан свят. След това се постарах посетителят и читателят да се чувстват комфортно, както се чувстват, когато четат любимото си списание. Постарах се да запазя концепцията на дизайна, без да я копирам. Просто да я доразвих и разширих в интернет пространството.

Акценти

Редизайн на списание .NET

1. Акцент: Списанието Най-важният акцент на сайта трябва да е самото списание. Посетителят на сайта трябва веднага да разбира, че това е сайтът на списание .NET. Да вижда кой е новият брой. Тук съм предвидил графика с корицата на последния брой. Така бързо ще се получи информацията дали, ако съм абонат, притежавам последния брой. 2. Най-важното за читателя След като посетителят е наясно къде се намира, е добре да му се предложат акцентите от списанието. Интересните статии, които ще го накарат да си го купи и да ги прочете. Предвидил съм „въртележка” с основните акценти за всеки брой. 3. Основни категории Разделям списанието на 3 основни категории, в които да пребивават статиите за посетителите на сайта.//develop // discover // design. Така всеки много лесно може да се ориентира къде да намери това, което търси.  Тук съм предвидил малък трик с пренареждане на статиите за различните категории посредством jQuery скрипт.
4. Събития Списание .NET е уважаван медиен партньор на всяко значимо събитие свързано с уеб културата в България. За това на основно място съм предвидил потребителите да се запознават с предстоящите събития. 5. Участие Предвидих голям банер, който да дава информация за възможностите за участие в списание .NET. Тук съм проектирал да се зарежда html прозорец с jQuery библиотека. По този начин предавам в красив вид информацията за участие и спестявам значително място на първа страница. 6. Големия въпрос Мнението на хората винаги е било важно нещо и списание .NET не правят изключение в тази насока. Затова отделих достатъчно място за анкетата с актуални въпроси, която се публикува в раздел “Големия въпрос” на списанието.

Вътрешни страници

Редизайн на списание .NETРедизайн на списание .NETРедизайн на списание .NET

16 Responses to "Редизайн на сайта на списание .NET § моето участие в него."

 1. Martin 'Nyte' Hristov

  Браво! Страхотна идея – много свежо и иновативно!

 2. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  Благодаря Марто. Това са само проекти без никакъв коментар от страна на списанието. Има неща, които може би ще е добре да се коригират, но е важно участието и това, че има такива събития.

 3. George Stoev
  George Stoev 13 years ago .Reply

  Наистина свежо, доста функционално в същото време и силно в духа на списанието – поздравления 🙂

 4. Biljana Lowndes
  Biljana Lowndes 13 years ago .Reply

  Може би тук е подходящо да изкажа личното си мнение относно твоя дизайн, защото наистина в списанието нямаше място за много подробности за представянето на всеки. Съжалявам, че не бях в България по времето на твоята защита, защото щеше да ми е интересно да коментираме предложението ти. Истината е, че твоят дизайн беше втори любим на цялата редакция и наистина си личи личното ти отношение. Благодаря ти за проявените творчество и професионализъм. Надявам се, че не си обезкуражен да продължаваш да харесваш .net.Включвам те в личния си списък за коледни подаръци, който ще добавя към томболата, за която можеш да прочетеш повече в новия брой.С най-сърдечни поздрави,Биляна

 5. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  “Който го е страх от мечки не ходи в гората.” – така ме е учил баща ми :)Радвам се, че сте харесали работата ми. Беше ми интересно да видя и предложенията на колегите. Всички са се справили много добре и за мен, като радетел за българския уеб, е много радостно, че има истински дизайнери.Колкото до това дали съм се обезкуражил, хехе, не разбира се. За мен беше удоволствие да участвам и бих се включил във всяка една ваша инициатива, стига времето и силите да ми стигнат.Ще се радвам да чуя още коментари 🙂

 6. Angel Ovcharov
  Angel Ovcharov 13 years ago .Reply

  Аз мисля, че е много приятно. Различния дизайн на различните под страници също е много добър. Само този с кръговете е сякаш правен от друг човек, защото в другите има нови и интересни неща, а тези кръгчета вече ги слагат навсякъде като безплатни готови векторни ресурси.Иначе – добра работа. Линиите на фона са ми любими. Стрелките на вътрешната страница също.

 7. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  Идеята ми беше всяка от основните категории да е с различна илюстрация, за да може да е лесно разпознаваема от потребителите.И аз най-много харесвам стрелките … 🙂 и да кръговете можеха да са малко по-различни, но …

  • Bert
   Bert 7 years ago .Reply

   I love reading these articles because they’re short but inavomftire.

 8. Лора
  Лора 13 years ago .Reply

  Много хубава работа си свършил, поздравления. 🙂 За линиите и стрелките 6+, кръговете наистина са масово явление, но съм сигурна че другия път ще ги разчупиш някак 🙂 Цялостна оценка – много свежо 😉

 9. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  Много ти благодаря, Лора.Аз лично наистина ще се радвам да видим, някои от проектите за редизайн в действие.

 10. Svetletoo
  Svetletoo 13 years ago .Reply

  Жоре, страхотна работа си свършил и определено си личи, че си се изкефил на този проект. Поздравления за всичките красоти, които произвежда вашата фабрика 🙂

 11. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  🙂 Благодаря ти Светле…

 12. инж. Евгени Йорданов

  Приятно ми е да се запознаем, Георги. Свършил си прекрасна работа с .Net. Това е любимото ми списание, и от време на време дори и съм вътре. Новия дизайн ме грабва много силно. Тъй като и аз самия съм бил дизайнер преди години. Благодаря ти и за коментара ти на блога ни – SEOптимизация. Желая ти лека вечер!

 13. Martin Chaov
  Martin Chaov 13 years ago .Reply

  Жоро, идеята е страхотна. Разгледах го с голям интерес и много ми хареса подхода ти към този дизайн. Обичам когато съдържанието е главният герой в дизайна. Харесват ми графиките, които си направил за него.

 14. angeloff
  angeloff 13 years ago .Reply

  Това е бъдещето. В същност то си е основна сентенция на дизайна като цяло. Да бъде предадена информацията по красив и ЛЕСЕН начин, но като чили последните няколко години се загубихме в това да създаваме WOW ефекта.

 15. Dimo
  Dimo 13 years ago .Reply

  Браво, добра работа. Добър баланс на negative space, което е трудно в web design, успешно си предал и дизайна на списанието вурху прокета. Аз чета UK весиятя, но предполагам че в БГ е същата. Thumbs Up man…

Leave a Reply