Design Day 2010

И така мина и тазгодишния DESIGN DAY 2010, организиран от популярното списание .NET. За разлика от миналата година, тази нямаше проблеми и отказани участия. Лекторите бяха разнообразни: от различни страни, с различни специалности и подготовка. По същия начин бяха формулирани и лекциите им. След приключване на първата част към 11.30 бях много оптимистично настроен. ЛИЙСА РАЙХЕЛТ изнесе сравнително интересна лекция за потребителското преживяване. Презентира интересни ресурси, както са изграждане на модули/прототипи на проекти, така и за тестването на потребителското преживяване от истински потребители.

Като цяло лекцията беше много добра. Какво ѝ липсваше според мен? Методи. Като консултант по създаване на потребителски интерфейс/преживяване ми се искаше да даде методи за тестване на вече създадени интерфейси с цел подобряване на преживяването на потребителите, докато работят с тях, или методи на работа, когато започнеш да ги създаваш. За да избягваш някои основни грешки или подводни камъни. След нея КОСТАНТИН СТАМБОЛОВ говори за мобилните уеб сайтове. Интересни неща, които трябва да вземем предвид при изграждането на уеб сайтове, насочени към потребителите на мобилни устройства. За мен лично беше единственият български лектор, който се беше подготвил на ниво за този ден. Добре оформена презентация, интересна, с примери от реално съществуващи продукти, създадени за българския пазар.

Презентацията можете да разгледате на адрес: www.economedia.bg/mms

Следващите лектори бяха КИРИЛ ЗЛАТКОВ, ФАРУК АТЕШ, МАРК АЛАРДАЙС, като само за лекцията на Фарук си заслужава да говоря, защото тя беше своеобразно продължение на лекцията на ЛИЙСА РАЙХЕЛТ, или как новите технологии в уеб пространството могат да подобрят потребителското преживяване. HTML 5 & CSS3, различни framework системи и оптимизация на работата с тях. Също много добре подготвен лектор.Презентация подготвена специално за това събитие.

Можете да прегледате линковете и темите, които Фарук засегна : http://www.delicious.com/kurafire/designday2010

Честно казано, не мога да преценя дали съм разочарован, или не, но стигнах до извода, че като цяло сме доста назад, и то не като умения за работа със софтуера. Просто нито един от българските лектори не си беше направил труда да се подготви за това събитие (изключавам Константин Стамболов). Хънкане и мънкане, никаква формулировка на тема/теза. Организационният проблем на целия ден беше, че няма една тема в която всички да се подготвят, да се допълват, за да е изчерпателна. Изключително размиване на лекциите. Първо ти говорят за нови тенденции и потребителско преживяване, след това някакъв човек прави някаква изключително смешна и нелепа презентация на Adobre After Eff, дори без да има тема. Например „Как да рендваме видео за уеб с новия After Effect” – Не … просто излезе и говори, как можем да „дифецнем 1 гарга”. След това бяха засегнати мобилните технологии и развитието на уеб в тази насока. Като цяло всяка тема беше засегната по малко и повечето хора, аз включително, които прекарват по-голямата част от времето си в интернет, не чуха нищо иновативно. Друго нещо, което аз знам, а сега се потвърди е, че на международния пазар най-важното нещо в момента е „Как да направим потребителя щастлив, ползвайки нашия уеб сайт”. Ще се радвам да чуя и други мнения от присъстващите и/или тези, които имат какво да кажат по въпроса. Ако Ви харесва тази статия, може да я споделите в социалните мрежи (и не само).

8 Responses to "Design Day 2010"

 1. Иван Савков

  Демек, не съм изпуснал кой знае какво…

 2. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  В началото като ти писах мислиех, че ще изпуснеш. Ама като цяло като изключим контактите и да се видим със стари приятели и колеги не казаха нещо което не може да чуеш.Сега на WebIt ще е друга тема на разговор. 🙂 Да видим там как ще е.

 3. Р.Вичева
  Р.Вичева 14 years ago .Reply

  “Организационния проблем на целия ден беше, че няма една тема в която всички да се подготвят , да се допълват за да е изчерпателна. “Уважаеми г-н Ангелоф,Kато организатор на това събитие, много бих се радвала да подскажете подобна тема за догодина. По мое лично наблюдение, а също и ако четете Списание .net, за професионално заетите хора в уеб бранша, надхвърлили нивото one-man-show, такава единна тема няма.Ако пък Ви се случи да работите в дигитална агенция, ще се убедите, че дори в България отдавна има над 5-6 различни специалисти, които изграждат един сайт.Както е написано и в концепцията на събитието (designday,bg), темите, свързани с уеб дизайна, са много, разнообразни са, а гледните точки – още повече.Много се радвам за Вас, че не сте научили нищо ново, защото ми се струва, че сте единствения присъствал с подобна позиция.Много успехи Ви желая!

 4. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Здравейте г-жо Вичева,още за тази година можеше да ви подскажа и Вие до някаква степен се бяхте сетили например “Потребителското преживяване през 2011″, ” HTML5& CC3 и новите възможности, пособи и ограничения” , “Технологии и уеб тенденции през следващите 36 месеца”.Така всички лектори щяха да се допълнят и в края на деня нямаше как да не чуем нещо, което не ме чели по блоговете вкл. техните.Няма да влизам в спорове дали съм one-man-show или не, безпредметно е.Напълно съм наясно и в зависимост от проекта какъв етип от хора трябва, зашото съм реализирал много и успешни такива, а за да се върнем пак на теамта ще кажа – ДА права сте! Няма една тема, защото е смешно да се опитваме да разкажем за уеб дизайна, позваемостта и т.н. за, които са изписани стотици книги, хиляди блогове и милиони статии в 8 часа лекции.Това ми се струва като български синдром, като при режисиорите на филми. Да споделим всички идеи за час и половина. Сама знаете на какво положение е българското кино и вместо да изпадаме в празни полемики, може просто да си вземете бележка от това, което казвам.Поздравявам ви за цялостната организация, определено беше по-добре от миналата година, ако вземете мненията и коментарите на хора като мен, може би до година ще е още по-добре.

 5. Martin Chaov
  Martin Chaov 14 years ago .Reply

  Жоро, в момента има само една серия от събития от този тип, които имат смисъл, а именно – FOWA и FOWD.Имам впечатлението, че в България тези събития се претупват много и засега ги пропускам, но се надявам много скоро да имаме подобни семинари на горе посочените Future of Web…

 6. Martin Chaov
  Martin Chaov 14 years ago .Reply

  Ето връзки към последните два семинара:Future of Web Design:http://futureofwebdesign.com/new-york-2010/Future of Web Applications:http://futureofwebapps.com/

 7. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Да, знам ги. Ами аз посещавам всичко, което мога. Яд ме е, че изпуснах най-голямото събитие WebIT, но няма пълно щастие.Колкото до по-малките събития – те са отражение на българското уеб пространство. Има голямо желание, но просто капацитета още е много малък. Няма лектори с достатъчно опит, по простата причина, че няма много събития от този сорт. Като цяло в България няма много хора, които да си заслужава да слушаш .. но аз съм оптимист и вярвам, че с всяка година нещата ще вървят на по-добре. За това и присъствам.

 8. Деси
  Деси 13 years ago .Reply

  Само една малка корекция, казва се “тифецвам”, а не – “дифецвам”

Leave a Reply