10 „НЕ” за Уеб Дизайнери

Реших да отделя време и да напиша тази статия, за да споделя част от опита си като дизайнер на свободна практика (freelancer) и работата ми с клиенти. Определено се вдъхнових, след като прочетох статията на 10 “Nos” for Freelancers, написана от Samuel Ryan. Използвах статията за oпорна точка, но промених отговорите и част от въпросите, воден от личния си опит като freelancer през последните 5 години. Ето десетте неща, на които трябва да казвате НЕ, и които трябва да отстоявате, за да имате здрави връзки с клиентите си. Това е начинът да сте професионални дизайнери на свободна практика.

1. Можете ли да ни покажете проект на дизайна, за да ни помогнете да изберем дизайнер/изпълнител на проекта?

НЕ! Винаги бъдете твърди в това отношение! Спекулативната работа не води до нищо добро. Много фирми в България обещават на бъдещите си клиенти не 1, понякога 2 проекта още преди да са подписали договори за изпълнение. Какъв е резултатът от това? Най-малко до абсолютно претупване на работата по проекта. Не се инвестира никакво време в проектиране, проучване и работа по проекта. От там представяне пред клиентите на половинчати проекти, които се превръщат в недоработени сайтове. Също има изключително голяма възможност Вашата работа да бъде предоставена на по-ниско платени “колеги”, които да я доработват и в последствие да я представят като техен проект? И, разбира се, може просто да не Ви платят времето и уменията, които сте инвестирали в този проект. Има много интересна статия за спекулативната работа в списание .NET, за вредата от нея като цяло.

2. Можете ли да ни направите отстъпка, защото след този проект ще работим по още изключително много и големи проекти?

Твърдо НЕ! Като млад дизайнер на няколко пъти бях заслепен от възможността за постоянна работа, работа по големи и предизвикателни проекти, но нито един път това не се случи. Как да излезете от тази ситуация, без да се държите невъзпитано към клиентите си? Обяснете им, че отстъпки се правят на редовни клиенти и е напълно възможно при успешно реализиране на дадения проект да се обсъдят отстъпки при следващ такъв, но дотогава цените Ви остават такива.

3. Ще регистрирате ли хостинга и домейна ни?

Разбира се, стига да бъдат предварително заплатени. В някои случаи се е случвало да регистрирам домейни и след това да не мога да се свържа повече с клиента. Много хора биха си казали, че по този начин клиентът ще загуби желаното от него име, но в някои случаи клиентът просто се отказва от реализирането на проекта като цяло. Затова просто си изисквайте парите предварително. Не е срамно в никакъв случай. Все пак работим за пари.

4. Може ли да копираме този сайт?

Много клиенти в България получават вдъхновението си, гледайки други сайтове. Струва им се, че са направени много добре и няма как да се направят по друг начин, но не оценяват няколко важни фактора, като, теченията на уеб дизайна в България, възможностите за онлайн бизнес на локално ниво и др. от този сорт. Аз винаги се измъквам от тази ситуация, казвайки, че можем да го направим доста по-добре.

5. Мога ли да Ви платя от парите, които ще спечеля от сайта си?

Не! Няма гаранция, че проектът изобщо ще изкара някакви пари. В такъв случай Ви молят да работите без пари. Посъветвайте тези клиенти да изберат нискобюджетни системи за e-commerce или безплатни такива. В България съм запознат само с една такава, казва се Summer Cart, ако има други можете да ми дадете линкове за да ги сложа и тях.

6. Искате ли да работим на партньорски начала?

Ситуацията с работата на партньорски начала е доста специфична от гледна точка на това, че трябва да познавате добре бъдещите си партньори, техния бизнес план, финансов ресурс за реклама и идеи. Аз лично имам добри партньорски програми, но след доста дълго проучване и консултации.

7. Имате ли Скайп/ICQ ?

Много внимателно и обмислено преценявайте на кого давате skaype/icq контактите си, защото от удобни и безплатни комуникации с клиента можете несъзнателно да се превърнете в 24 часова техническа поддръжка.

8. Мога ли да платя проекта след като приключим цялата работа и видя, че всичко работи?

В някои случаи определен вид клиенти се опитват да убедят изпълнителите си, че трябва да видят продукта, преди да го платят. Това звучи логично за продукти, които се произвеждат на поточна линия, но не и за услуги от този вид, а именно уникален дизайн и разработка на уеб сайтове. Опитът ме е научил на няколко основни разплащателни бизнес схеми: 50 % авансово плащане / 50% преди инсталиране на готовия проект на публичен сървър или 40/30/30 при проекти с няколко етапа на изпълнение и голям бюджет.

9. Може ли да приключите с проекта тази вечер или през уикенда?

Трябва много внимателно да прецените колко е спешна за клиента въпросната работа. Трябва много ясно да обясните на клиента, че таксите за такъв вид услуги са значително по-високи от обикновените. Винаги имайте предвид, че направите ли го един път, като компромис, рискувате да “научите” клиента, че е нещо нормално да Ви притеснява през почивните дни. Даже някои по-нахални клиенти си позволяват да Ви държат сметка, когато не могат да се свържат с Вас. Винаги спокойно им обяснявайте, че НЕ работите през почивните дни. Дори и да го правите!

10. Може ли да направим “леки” промени в дизайна, вместо 12 етажна сграда искам да направим 2 дузини колиби и да ги съединим с подземни гаражи.

НЕ. Винаги разяснявайте на клиентите си, че предложените цени са обвързани тясно с часове работа. Затова се действа поетапно при създаването и одобрението.

26 Responses to "10 „НЕ” за Уеб Дизайнери"

 1. Иван Савков

  Напълно съм съгласен…много добре трябва да си правиш сметката с клиента, че накрая става кофти.Аз биг добавил и една препоръка: даже проекта да е за малко пари (случва се) прави го качествено. Защото клиента когато някой го пита: “ее кой ти направи тоя сайт, много кофти изглежда”, ще каже: “ами ей оня, Ангелов, голям некадърник излезе”. И ще спести частта в която е искал да стане нещо, ама за малко пари..

 2. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Това как се отнасяш към малките проекти е точно това, което различава аматьорите от професионалистите.

 3. Borislav Arapchev
  Borislav Arapchev 14 years ago .Reply

  Bravo, Joro!Mnogo dobre kazano! Pozdravlenia!Nadyavam se da se vidim na Web Expo 2010.

 4. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Ами, да ти кажа не съм сигурен дали ще участвам тази година и в какъв формат. Видях, че са пуснали сайта, но цените не ми харесват изобщо от гледна точка на миналогодишното събитие. Ще го мисля, като имам малко повече време …

 5. Иван Савков

  @angeloff именно. просто към всеки проект независимо дали е малък или голям трябва да се подхожда сериозно.

 6. Vaseto
  Vaseto 14 years ago .Reply

  Съгласен съм съ определена част от нещата които си изложил, но според мен / ако говорим за Българският пазар основно / ситуацията е такава, че за съжаление огромна част от клиентите на този вид услуга са доста ниско информирани отностно цени, възможности, перспесктиви и тн. тн., което обуславя всичко това. Безкрайното пазарене за цената, безкрайните изисквания и за капак на всичко незачитането на труда. До момента съм се убедил, че в България изключително ниско се оценява било то финасово или като качество ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ТРУД.всеки си мисли, че ако не нарамиш лопатата не извършваш труд.Единственото спасение което виждам е да се молим за клиенти с висока култура и с ясна представа какво искат, какво поръчват и какви възможности им дава продукта /уеб сайт или тн./ който си поръчват, ако ли пък не да умеят да се оставят в ръцете на професионалистите и да вярват в тях

 7. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  @vaseto Васе, напълно съм съгласен с това, че голяма част от клиентите дори не си правят труда да направяк кратко проучване преди да тръгнат да поръчват сайт. За това е станало наше задължение да ги напътстваме и консултираме. Аз лично го правя винаги! Ако обаче клиента не иска да ме чуе и иска някакви невъзможни неща, просто не работя с него. В крайна сметка нервите и времето ми са ценни и то доста!

 8. Ангел
  Ангел 14 years ago .Reply

  Моето виждане е, че както в БГ така и навън клиента търси най-вече ниска цена. Направо се изнервям, като видя в някой фрийленс сайт обява от рода на “Искам най-страшния дизайн, дето като го видя и WOW(това не знам как да преведа, но е ясно какво се има предвид)” и дава цели 250$.Българския клиент(в най-общия случай собственик на малка фирма) като чуе 500-1000лв за сайт и се хваща за главата, а не се замисля, че това му е виртуален офис през цялата година, а наема на офиса/магазина му на месец е обикновено по-висок от тази сума.Характерното за страната ни черногледство в случая се изразява в това, че за тях това е разход, а не инвестиция. И основната причина затова е в липсата на адекватна бизнес култура у самия клиент.Относно видовете клиенти миналата година си пожелах такива, които знаят какво искат и когато се появиха – съжалих. Не е приятно да се чувстваш като инструмент в ръцете на някой и да трябва да следваш всяко предписание без право на каквато и да е мисловна дейност, защото дори и да си позволиш малко творчество веднага ти се обяснява, че не трябва да е така.А за “леките” промени, копирането на цели сайтове и “дай да го направим и като почне да печели ще делим” направо няма нужда да се коментира. Вероятно няма дизайнер, който да не е бил “изкушаван” от такива примамливи оферти. Моят най-пресен пример е от преди месец, когато след разговор с потенциалния клиент прецених, че партньорство не е удачния вариант за мен, а другите варианти, които предложих не влизаха в неговите сметки и нещата приключиха дотам.

 9. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  По-добре бягай навреме от колкото да се забиеш в вечният проект, който ти се иска никога да не си започвал.

 10. Светослав Тодев
  Светослав Тодев 14 years ago .Reply

  @angeloff – Браво колега, че въпреки всичко намираш време за статии за рисърч, за преводи и тн… Винаги съм смятал , че един професионалист трябва да отделя време за подобни неща… Попадал съм на оригиналната статия, също мога да изпиша тонове и аз от личен опит по въпроса… Но колкото и човек да се учи от грешките си, дори и да не попада в капани , в които е влизал преди, то поне минава по ръба им, а често се случва да те изненадат и с неща, които не си и предполагал че може да се случат… но това са българските клиенти, изобретателни и много често нагли и обезценявайки всичко, което е свързано с мисловна дейност… Миналата година имах случка за проект на хотел Флоримонт, създаване на инромационна виртуална система във фоаето на хотела за гостите, които чакат за настаняване.. и от високо бюджетен динамичен флаш проект за 3-4К стигнахем дотам, че ми се обадиха спешно да съм направил една начална уводна страница с няколко снимки на хотела, щото шефа от чужбина идвал и щял да ги обезглави, а те сутринта ще ми пратят колко??? – 500лева… защото то за 4 часа кой взимал друг 500лв? в БГ???? WTF, както се казва….!!! И тъй като бяха ми се показали като сериозни клиенти се навих… после тока спря в 2ч през ноща, UPS-а умря и той 🙂 и така съдбата ме избави от грешката която бях тръгнал да правя :):):)

 11. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  @ todev хахаха интересна случка, колега. 🙂 Много интересна.

 12. Мартин
  Мартин 14 years ago .Reply

  Винаги съм си мислел, че съм единственият, който изпада в такива приключения. Добре е да знам, че не е така :)Между другото и клиентите чужденци не са стока за мирисане. Изучиха се, че тук има хора които са готови на всичко само, за да им даде някой да напишат нещо и се опитват нагло да свалят цените. Хубавото е, че като си изпатят се връщат.Скоро имах една случка със сайт който отказах да дизайнвам поради огромният бюджет на клиента … от 100 лв. за дизайн 300 за слайс и 100 за SEO. Сами разбирате че при такъв бюджет е по-добре да си купи трабанг, да го пребоядиса и да му сложи табела. Както и да е, след като отказах да работя с тези хора по сайта им за запознанства с интерактивен 3Д флаш град……. (моля да се отбележи че горе посочената сума е бюджетът отделен за дизайн, а не за целият проект).Мина малко време и клиента пак се свърза с мен. Оказа се че са намерили дизайнер, който е направил проекта за 100лв… но не им харесва 🙂 изглеждал обикновен, а те го искали по лъскаво и “уникално”. Хората !забележете! БЯХА ОГОРЧЕНИ, че дизайнера не искал да им върне парите, защото си е свършил работата, но те не я харесват видиш ли. Наблегнаха ми, че бюджетът е много ограничен и търсят сериозен човек и други глупости по темата… та, изпратих ги да го търсят другаде.Аз не съм благотворително дружество.

 13. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Ох, мога да пиша с дни за клиенти .. даже мисля да отворя такава статия да видим, кои има най-брутални преживявания с клиенти.Иначе, Мартине, самият факт, че искаш повече пари за черната раобта пред креативната сам по себеси говори, че не си цениш много труда. Като дизайнер имам предвит.

 14. Мартин
  Мартин 14 years ago .Reply

  Жоро, нещо не сте ме разбрал колега. – “Скоро имах една случка със сайт който отказах да дизайнвам поради огромният бюджет на клиента … от 100 лв. за дизайн 300 за слайс и 100 за SEO.”Това беше предложението на клиента към мен. Аз … отказах.

 15. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  O, не съм разбрал. Извини ме! 🙂 Ама като видя такива цени от 100 лв за дизайн за уеб сайт и ми пречернява.

 16. Мартин
  Мартин 14 years ago .Reply

  То си е за пречерняване, някои хора си мислят, че е нормално. Имам колеги, които едвам си прибират парите за едни визитки или брошурки на части.

 17. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Ами така, като липсва и грам идея за управление на проектите си.

 18. Димитър Коев

  Всъщност проблема с цените идва по-скоро от друга посока. Има огромен рояк от знайни и незнайни “колеги”, които са попаднали на “Научете Dreamweaver за 24 часа” и започват да предлагат “услуги” на безумни цени. Лошото е че много хора попадат на такива оферти и сравнението им със сериозната и професионална работа (особено на freelance ниво) оказва сериозен натиск над ценовите нива. Всеки ден се появяват все по-безумни оферти и дори сравнително сериозни фирми се налага да започнат да се съобразяват с тях. Като краен резултат – уеба (страшна дума – от любимите ми) се пълни с помия и е нормално гледайки подобни творения, необразования клиент да смята, че труда ти НЕ МОЖЕ да струва много. Любимия ми израз от клиент (чувал съм го безброй пъти) е “Ама как ве… Аз познавам едно студентче дето ще ми го направи за 3 дни за 199,99 лв.”. Не че имам нещо против студентите като цяло. И те така…

 19. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  “Ама как ве… Аз познавам едно студентче дето ще ми го направи за 3 дни за 199,99 лв.”Класика!

 20. Мартин
  Мартин 14 years ago .Reply

  Не само студентчета ги правят така – има и ученици 🙂

 21. angeloff
  angeloff 14 years ago .Reply

  Всеки е започнал от някъде :).

  • Joan
   Joan 7 years ago .Reply

   Wow I must confess you make some very trhnaecnt points.

 22. Fikata
  Fikata 13 years ago .Reply

  Браво !

 23. Max
  Max 10 years ago .Reply

  да беше понаучил българския преди да си мислиш, че можеш да правиш дизайн, господин Упорни точки

  rofl

  • angeloff
   angeloff 10 years ago .Reply

   Коригирано! 🙂 И съм сигурен, че мога да правя дизайн, въпреки, че не мисля, че е нужно да се обяснявам :).

 24. Vuchkov.biz
  Vuchkov.biz 8 years ago .Reply

  Много кратко (систематизирано) и точно казано.
  Сигурен съм, че всеки сблъсквал се с професионална работа е наясно и съгласен на 100% с изложеното в статията.
  Поздравления!

Leave a Reply